Scriitorul Paul Goma a murit în Franța, în urma infecției cu coronavirus

În vârstă de 84 de ani, Paul Goma a murit într-un spital din Paris, fiind infectat cu coronavirus.

Scriitorul Paul Goma a murit în Franța, în urma infecției cu coronavirus

Scriitorul disident Paul Goma a murit în noaptea de marți spre miercuri într-un spital din Paris, afirmă Marina Sipoș, biografa și confidenta acestuia într-un comunicat preluat de G4Media.ro. Acesta era internat la spitalul La Pitié Salpêtrière din Paris din data de 18 martie, fiind infectat cu coronavirus.

Comunicatul mai spune următoarele: „Conform informațiilor transmise de echipa medicală care l-a îngrijit, Paul Goma a plecat senin, fără durere și cu sufletul împăcat. (…) Fiul său, Filip Goma, după ce în urmă cu doi ani și-a pierdut și mama, este foarte tulburat și îndurerat și roagă să nu fie contactat. 

Trupul lui Paul Goma va fi incinerat, așa cum și-a dorit acesta (și ținând cont de restricțiile actuale din Franța), iar urna funerară va fi depusă în Columbarium, la cimitirului Pére Lachaise din Paris.

Născut pe 2 octombrie 1935 în satul Mana, județul Odorhei, din Basarabia, Paul Goma se refugiază alături de familie în Transilvania în 1944. În timpul liceului este exmatriculat din cauza unor discuții politice pe care acesta le-a avut în preajma colegilor, dar după absolvire va fi admis la Institutul de literatură și critică literară „Mihai Eminescu'. În 22-23 octombrie, 1956 izbucneşte Revoluţia din Ungaria, iar pe 22 noiembrie, Paul Goma este arestat de la Universitate, dus la Ministerul de Interne şi anchetat, acuzat  de tentativă de a organiza o manifestaţie ostilă de solidaritate cu Revoluţia din Ungaria. Este reţinut la penitenciarele Malmaison şi Jilava, procesul fiind amânat de nenumărate ori, până să fie condamnat la doi ani de închisoare.

În 1977, Paul Goma, soția și fiul său aflau că li s-a retras cetățenia română, așa că au cerut azil politic la Paris. A debutat ca scriitor în 1968, cu romanul Camera de alături, iar în 1971, romanul său Ostinato era cenzurat de autoritățile comuniste. Acela a fost momentul în care Paul Goma a început să se confrunte cu interdicții de semnătură, anchete și arest la domiciliu. Paul Goma a continuat să scrie în română și după ce s-a stabilit la Paris.

Citește și:
Prințul Charles a fost depistat pozitiv cu coronavirus

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din health & diet