Scapa de stres

Treci printr-o perioada proasta? S-ar putea ca adevarata problema sa fie propria-ti gandire nega­tiva. Concluzia e clara: daca vrei sa fii fericita, gandeste pozitiv.

Scapa de stres

Toate relatiile tale au esuat… esti dezorganizata si nehotarita… in preajma parintilor, te transformi intr-o adolescenta timida… nu reusesti niciodata sa-ti impui punctul de vedere… esti intr-o permanenta criza de timp… O.K. E limpede: trebuie sa te schimbi. Vrei sa te schimbi. De unde incepi?

Opreste-te o secunda si incearca sa te detasezi de toate problemele. „Aceste moduri de a te comporta si de a gindi nu sint nimic mai mult decit simple obiceiuri', spune Fiona Harrold, autoarea cartii Be Your Own Life Coach. „Prin urmare, e nevoie doar de vointa si de citeva lucruri simple pentru a produce o schim­bare esentiala in viata ta, care sa se stabilizeze si sa devina, la rindu-i, un obicei.'

Suna incurajator. Ince­pem? Eileen Mulligan, psiholog, spune ca una dintre cele mai rapide metode de a te elibera de gindirea negativa este sa nu te intrebi niciodata: DE CE? Exista o alta intrebare care trebuie sa te anime: CUM? Foloseste-o din plin. „Daca il provoci cu intrebari pozitive, creierul va raspunde intotdeauna pozitiv', spune doamna Mulligan. „De exemplu: in loc sa te intrebi «de ce ma coplesesc toate lucrurile din jur?» sau «de ce nu reusesc sa duc nimic la bun sfirsit?», reformuleaza si intrea­ba-te «cum pot sa-mi gestionez timpul mai bine?». Intrebarile in care apare cuvintul «cum» ne obliga sa ne concentram asupra solutiei problemei; cu «de ce» ajungem inevitabil intr-un punct mort', explica ea.

O alta metoda propusa de specialisti este sa in­cerci sa fii pozitiva in tot, in absolut tot ceea ce spui, faci sau simti. Nici un cuvint negativ nu este admis. Nici macar „nu'. Stiu, e greu si, pentru inceput, te poti declara multumita daca vei reusi sa te controlezi timp de o ora. Nu te nelinisti (nelinistea e o emotie negativa), e normal. |ncepe usor, fii relaxata si acorda-ti tot timpul din lume. Psihologii ne asigura ca psihicul uman are o capacitate uluitoare de a se transforma. (Vei fi surprinsa.) Important e sa fii perseverenta, sa faci acest exercitiu zilnic, apoi de mai multe ori pe zi, din ce in ce mai des, pina vei ajunge sa-l extinzi si la nivelul faptelor, nu doar al vorbelor si gindurilor.

Fii pregatita pentru orice. S-ar putea ca, la un moment dat, sa simti nevoia de a-ti schimba cercul de prieteni, pentru simplul fapt ca vei fi mult mai fericita in preajma celor care gindesc ca tine, pozitiv. In acest caz, actioneaza, fara sa privesti inapoi. Fii pe pace, sentimentul e reciproc: persoanele negative din viata ta nu-ti vor mai cauta compania, de vreme ce ai iesit din tiparele lor psihologice. Ei bine, cind ai ajuns la acest nivel, pentru a evita de­ceptiile, e bine sa fii pregatita. „Alcatuieste doua liste cu persoanele in compania carora obisnuiesti sa-ti petreci timpul', recomanda Fiona Harrold. „O lista o vei nota cu plus (persoane care-ti dau energie, te motiveaza) si alta cu minus (asa-numitii «vampiri de energie»). Care lista e mai bogata? Prima? Bravo!

Incearca sa-ti petreci cit mai putin timp in preajma celei de-a doua categorii (e putin probabil sa reusesti sa-i eviti de tot). Si fii cu mare atentie: lista trebuie actualizata in permanenta. De vreme ce tu vei evolua pozitiv, s-ar putea ca o persoana odinioara pozi­tiva, din punctul tau de vedere, sa treaca brusc la polul opus. Multi experti sustin ca exercitiile de vizualizare sint metoda cea mai eficienta pentru a-ti aseza gindirea intr-un nou tipar.

Dr. Dina Glouberman, fondator al Skyros (o companie specializata in organizarea de vacante holistice), autoarea cartii Life Choices, Life Changes, spune ca oamenii au tendinta sa fie conservatori, iar principalul vinovat pentru acest lucru este propriul nostru subconstient. Subconstientul nu se schimba usor si, mai ales, nu se schimba de la sine. E nevoie de lungi si repetate eforturi constiente si de experiente controlate. Iata de ce orice schimbare in acest plan presupune un program amanuntit, minutios si de durata. „Dar daca vei sti cum sa-l trezesti, cum sa-l provoci, cum sa-i ceri ajutorul, subconstientul va reactiona imediat', spune ea. Ei bine, cum? Formindu-ti o noua imagine despre tine insati, care sa fie acceptata de constient si subconstient in egala masura.

E complicat? Nu tocmai. Primul pas este sa te accepti asa cum esti in momentul de fata. Cunosti vreo persoana care progreseaza si reactioneaza pozitiv intr-un mediu ostil, critic, agresiv? N-as crede. Acelasi lucru e valabil si pentru relatia cu tine insati. „Numai dupa ce vei reusi sa creezi armonie in propriul eu, dupa ce-ti vei acorda toata simpatia si increderea de care esti capabila, numai atunci vei gasi curajul sa faci alegeri mai bune in viitor', spune Dr. Glouberman. Numai atunci vei putea trece la pasul urmator: sa vizualizezi noua ta imagine, persoana ce urmeaza sa devii.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
evedete.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din health & diet