S-a lansat primul test rapid de depistare a coronavirusului produs în România

Două companii au lansat primul test rapid românesc de depistare a virusului Sars-CoV-2. Acesta funcționează similar unui test de sarcină și dă rezultate în câteva minute.

S-a lansat primul test rapid de depistare a coronavirusului produs în România

Primul test rapid de depistare a coronavirusului produs în România a fost lansat de două companii ieri, anunță Mediafax. Acesta a fost dezvoltat de Romlab împreună cu Sintofarm, iar proiectul a fost sprijinit de investitori americani. Testul funcționează similar cu unul de sarcină și poate depista anticorpii dezvoltați în urma contractării virusului în doar cinci minute, iar producătorii au anunțat că l-ar putea vinde statului la un preț de 10-15 euro.

Acest test rapid are avizul Agenției Naționale a Medicamentului pentru producție și comercializare, iar kit-ul de testare, a anunțat una dintre companiile producătoare, funcționează ca un test de sarcină pe care se aplică mostre de ser sau plasmă din sânge recoltat intravenos.

Conform Mediafax, acest test rapid are un nivel crescut de sensibilitate, care permite identificarea anticorpilor inclusiv în cazurile asimptomatice și poate completa testarea PCR care este standard, în acest moment, în laboratoarele din România. Producătorii susțin că utilizarea testului ar mări semnificativ capacitatea de testare a statului român.

Cele două companii au anunțat că pot produce zilnic 50.000 de bucăți și că au capacitatea de a dubla, la nevoie, numărul lor, și anunță că acest test rapid poate fi utilizat pentru testarea în masă a populației, identificându-se astfel potențialii donatori de plasmă, care ar putea ajuta la tratarea cazurilor grave.

„Are o sensibilitate de 96,6%, acurateţea lui este de sută la sută, şi venim în completarea testelor PCR, şi deja ştim că aceste aparate sunt foarte aglomerate, sunt foarte multe probe şi durează, în majoritatea clinicilor, peste 48 de ore până să se ofere rezultatul pacienţilor. Aşteptăm de săptămâna viitoare să luăm legătura cu instituţiile de stat să vedem, nu ştiau că se fabrică încă în România”, a declarat Ioana Sima, director general Romlab, pentru Mediafax despre primul test rapid românesc de depistare a coronavirusului.

Citește și:
Coronavirusul trăiește pe suprafețe, dar ar trebui să te îngrijoreze asta?

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
substantial.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din health & diet