Ritual zilnic pentru o respiratie constienta

Respiratia este unul din cele mai pretioase lucruri pe care le facem constant, fara a fi constienti de beneficiile ei. Iti propunem un exercitiu zilnic de respiratie – un obicei sanatos de pe urma caruia te vei simti excelent.

Ritual zilnic pentru o respiratie constienta

Exista tehnici de respiratie care ajuta organismul sa se relaxeze si tehnici care stimuleaza nivelul de concentrare, dar problema este ca nu dam prea mare atentie modului in care respiram si foarte putini dintre noi o facem corect sau suficient. Ignoram faptul ca aerul conditionat nu ne face bine deloc, nu facem exercitii cardio constant si nici nu ne batem capul cu vreo tehnica care ne-ar putea imbunatati modul de respiratie. Dar noi iti propunem sa incerci ceva: cateva trucuri zilnice pentru o respiratie controlata care te vor ajuta sa controlezi mai bine stresul, sa dormi mai bine si iti vor imbunatati viata de zi cu zi.

De ce vorbim de respiratie?

Exista culturi, ca cea budista, de exemplu, in care oamenii folosesc respirația controlată ca o unealta pentru sanatate, inca de acum 2000 de ani. In ultimele decenii, cercetatorii americani au inceput sa studieze beneficiile respiratiei controlate, iar rezultatele sunt uimitoare. Jon Kabbat -Zin, spre exemplu – unul dintre oamenii de stiinta pionieri in cercetarea meditatiei pe respiratie – ne spune ca, inainte de orice, atunci cand suntem atenti la respiratie, suntem atenti la noi insine si la cum ne simtim in corpul nostru, ceea ce ne-ar putea da indicii asupra modului in care experimentam momentul prezent. Pe langa asta, Dan Siegel, cercetator si profesor de psihiatrie la UCLA,  ne arata, prin studiile lui, ca ne putem folosi de respiratie ca o unealta de calmare, ori ce cate ori suntem tensionati, nervosi, sau stresati.

Trucuri pentru respiratie constienta

Chiar si cinci minute pe zi de atentie asupra respiratiei ne pot imbunatati viata. Ca un exercitiu simplu, poti incepe dimineata, inainte de a te ridica din pat, cu 10 respiratii adanci – asta ti-ar lua un minut din viata! Repeta cele 10 respiratii inainte de pauza de masa – inca un minut – dupa care mai gaseste trei minute, de-a lungul zilei, cand poti respira controlat, de cate 10 ori. De exemplu, in metrou sau in masina, in drum spre casa, in timpul dusului de seara sau inainte de a inchide ochii, inainte de culcare. In felul acesta poti simti, pe propria-ti piele, ceea ce alte culturi au invatat de mult, iar daca esti multumita, continua-ti ritualul in fiecare zi.

Citeste si 6 tehnici de respiratie, pentru a dormi mai bine!

Foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Unica.ro
Trending news
Mai multe din health & diet