Raed Arafat nu exclude măsuri drastice, care să restrângă evoluția epidemiei de coronavirus

Nu sunt excluse măsuri drastice, precum carantinarea unor localități, în cazul în care transmiterea comunitară a coronavirusului devine exponențială, a avertizat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

Raed Arafat nu exclude măsuri drastice, care să restrângă evoluția epidemiei de coronavirus

Autoritățile nu exclud luarea unor măsuri drastice, a anunțat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, la postul de televiziune Digi24, în condițiile în care, a spus acesta, în țară sunt peste 300 de focare de Covid-19 în prezent.

Acesta a precizat că acele focare sunt cămine și azile de bătrâni, dar și unități din domeniul industrial, spunând că astfel de focare pot fi controlate. Însă oficialul a avertizat că autoritățile nu pot prezice felul în care va evolua epidemia, și că de aceea ne putem aștepta la măsuri drastice, în cazul unor „scenarii mai grele.”

Medicul a spus că, totuși, cele 300 de focare din țară sunt „foarte limitate, sunt sub control”, și a explicat care este diferența dintre focarele controlabile, bine delimitate, și cele cu transmitere comunitară, unde s-ar impune măsuri drastice, precum carantinarea unor întregi localități.

„Focarele pentru care noi luăm măsura de carantină, atunci când carantinăm o localitate, sunt focarele de transmitere comunitară. Deci, (…) dacă avem o localitate de 1.500 de persoane și avem 14 cazuri, 10 cazuri, 15 cazuri, este transmisie în comunitate, în mai multe familii, atunci luăm măsura de a carantina localitatea. De ce? Pentru că nu este suficient să izolezi persoanele și contacții lor direcți.” Acolo se impun măsuri drastice, carantina fiind una dintre ele, spune șeful DSU, „dacă s-a transmis în comunitate, înseamnă că mai avem mai multe persoane în comunitate probabil asimptomatice, de care nu știm și care transmit. Și atunci, această comunitate se pune sub carantină, DSP-ul poate să organizeze testări mai multe în localitatea respectivă, se descoperă mai mulți care au fost infectați sau nu și pot să se concentreze eforturile de prevenire pe comunitatea respectivă. Acesta este rostul carantinării unei localități, pe care o facem, dacă vedem că este răspândire comunitară serioasă”, a explicat Raed Arafat.

Acesta, însă, a explicat și că „nimeni și nici o țară nu va putea la un moment dat să spună că exclude total luarea unor măsuri drastice”, explicând că s-a luat chiar recent măsura carantinării unor localități, în cazuri punctuale, când situația a cerut-o.

„Am luat anumite măsuri punctuale și asta fac multe țări acum, dar sunt situații în care dacă vezi că scapă total sub control și începe să fie o creștere mare, exponențială, se pot reimpune anumite măsuri drastice. Poate că nu faci un total lockdown în toată țara, dar faci într-un județ, îl faci într-o zonă în care vezi că este o răspândire majoră”, a mai spus Raed Arafat.

Citește și:
Organizația Mondială a Sănătății îndeamnă tinerii să renunțe la petreceri și să respecte distanțarea socială

Foto: arhiva ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
evedete.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din health & diet