Pilula de a doua zi

In ziua de azi, nici macar la circ acrobatii nu mai evolueaza fara plasa de siguranta. Cu atit mai mult in sport, in afaceri si in dragoste ai nevoie de un plan de rezerva.

Pilula de a doua zi

Imagineaza-ti ca in mijlocul unei nopti pasionale, prezervativul partenerului tau se rupe. Sau ti se deplaseaza diafragma. Sau rea­lizezi ca, printr-o teribila fatalitate, ai uitat sa-ti iei pilula contraceptiva… Restul noptii se scurge intr-o stare de panica cumplita. Stii ca exista un risc maxim de a ramine insarcinata si nu esti pregatita nici financiar si nici psihic pentru cresterea unui copil. Ti s-a spus, inca din copilarie, ca ai libertatea de a alege intre atitea optiuni minunate. Dar de data aceasta lucrurile au scapat de sub control si te simti coplesita, vinovata. Ei bine, cuvintul vinovatie nu face casa buna cu maternitatea. Si nici greseala sau egoism nu au ce cauta in vocabularul unei mame.

Ce faci? Ce optiuni „minunate” iti ramin? Umpli dulapiorul din baie cu teste de sarcina si joci in fiecare dimineata „ruleta ruseasca“? Te „consolezi“cu posibilitatea unui avort? Recurgi la metode empirice? Gratie noilor tehnologii mai exista o alternativa: contraceptia de urgenta sau asa-numita „pilula de a doua zi”, o pastiluta cu o concentratie mare de hormoni (mult mai mare decit in contraceptivele obisnuite), ce trebuie administrata intr-un interval de maximum 72 de ore de la actul sexual, pentru a preveni o sarcina nedorita.

In functie de faza ciclului menstrual in care se afla femeia la momentul respectiv, aceasta pilula fie previne ovulatia, fie impiedica implantarea ovulului fertilizat in uter. Actiunea ei este bine delimitata in timp (imediat dupa actul sexual neprotejat sau dupa o agresiune sexuala) si are efecte secundare neglijabile. Desi eficienta ei este foarte bine cotata, in cazul in care sarcina totusi se instaleaza, nu exista nici motive de ordin biochimic sau date stiintifice care sa sugereze ca ar avea efecte adverse asupra fetusului.

Pastiluta miraculoasa exista de mai multa vreme pe piata, dar pina acum nu s-a facut mare vilva in jurul ei, desi, date fiind imensele implicatii economice si sociale ale unui numar ridicat de sarcini neintentionate, noile optiuni de contraceptie (in special cele care ofera femeilor o a doua sansa) sint evident necesare. Conform datelor furnizate de Institutul Guttmacher, in Statele Unite se inregistreaza anual peste 3 milioane de sarcini neintentionate. Jumatate dintre ele se finalizeaza cu un avort. In 1995, in raportul Cele mai bune intentii: Sarcina neintentionata si bunastarea copiilor si a familiilor, Institutul de Medicina din Statele Unite declara sarcina neintentionata „o problema frecventa si foarte raspindita, care devine o povara grea pentru copii, barbati, femei si familie in gene­ral” si pleda pentru „abordarea agresiva a accesului crescut la contraceptie si la dezvoltarea unor noi metode de contraceptie, atit pentru femei, cit si pentru barbati”.

Fara a se vrea un substitut al metodei contraceptive curente (este mai putin eficienta decit metoda anticonceptionala curenta si nu asigura protectie impotriva virusului HIV sau a bolilor cu transmitere sexuala), in situatii de criza, pilula de a doua zi poate juca un rol important ca sustinator al altor metode. Pur si simplu, ne da o a doua sansa.

In urma unui studiu clinic multi-centru dublu orb de mare am­ploare, la care au participat 1.998 de femei, s-a dovedit ca noua generatie de contraceptive de urgenta poate reduce riscul de sarcina de la 8% la aproximativ 1%. Dupa un singur contact sexual neprotejat, folosirea co­recta a comprimatelor Plan B reduce riscul de sarcina cu 89%.

Prima metoda contraceptiva de urgenta a fost folosita in anii ‘60, cind Dr. Ary Haspels, un renumit medic olandez, un adevarat deschizator de drumuri in planning-ul familial, a ad­mi­nis­trat doze crescute de estrogen, du­pa actul sexual neprotejat, unei ado­lescente de 13 ani, ce fusese violata. Acesta avea sa devina primul tip de tratament de urgenta standard al hormonilor steroizi pentru prevenirea sarcinii.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
evedete.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din health & diet