Părinții își vor putea lua liber până la terminarea școlii, pentru a sta cu copiii. Ce prevede noua lege promulgată de Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a promulgat o lege care permite părinților să-și ia zile libere pentru a supraveghea copiii până la finalul anului școlar.

Părinții își vor putea lua liber până la terminarea școlii, pentru a sta cu copiii. Ce prevede noua lege promulgată de Klaus Iohannis

Administrația prezidențială a anuțat că președintele Klaus Iohannis a promulgat ieri o lege care prevede că părinții își vor putea lua zile libere pentru a supraveghea copiii până la încheierea anului școlar. Potrivit noului act normativ, zilele libere se acordă unuia dintre părinți în situaţia suspendării cursurilor sau închiderii temporare a unităţilor de învăţământ unde aceştia sunt înscrişi, ca urmare a condiţiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situaţii extreme decretate astfel de către autorităţile competente cu atribuţii în domeniu.

De această lege vor beneficia părinții care au copii cu vârste până la 12 ani care sunt înscriși în cadrul unei unități de învățământ sau copii cu dizabilități de până în 26 de ani care la fel, sunt școlarizați. Legea vizează aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 30/2020, pentru luarea de măsuri în domeniul protecției sociale.

Actul normativ promulgat de Klaus Iohannis mai spune că „prevederile prezentei legi nu se aplică în cazul în care unul dintre părinţi are raportul de muncă suspendat pentru întreruperea temporară a activităţii angajatorului” și că „nu se aplică nici în cazul în care celălalt părinte nu realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, cu excepţia situaţiei în care este încadrat în grad de handicap grav sau accentuat şi astfel este scutit de la plata impozitului pe venit.”

Klaus Iohannis a promulgat această lege în contextul închiderii temporare a școlilor pentru a limita răspândirea epidemiei de coronavirus.

Legea mai spune și următoarele: „Prin excepţie prevederile (…) se aplică şi pe perioada imediat următoare încetării stării de urgenţă, până la finalizarea cursurilor şcolare aferente semestrului al II-lea.”

Citește și:
Începând de astăzi, autoritățile vor da din nou amenzi pentru încălcarea restricțiilor, iar cea mai mare ajunge la 15.000 de lei

Foto: Arhiva Revistei ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Unica.ro
Mai multe din health & diet