(P) Chisturile ovariene. Cum le despistezi?

(P) Chisturile ovariene. Cum le despistezi?

Una dintre problemele de sănătate frecvente cu care se confruntă femeile sunt chisturile ovariene. Iată cum le poți depista și care sunt cele mai eficiente metode de tratament!

Chisturile ovariene sunt formaţiuni patologice ce au un conţinut lichid. Acestea depăşesc de regulă dimensiunea de 2 cm, apărând pe pereţii ovarelor. Multe dintre chisturi sunt absolut normale, fiind inofensive, deoarece se formează în urma ovulaţiei. Există însă şi chisturi care îţi pot pune viaţa în pericol şi, de aceea, controlul anual la un specialist în obstetrică-ginecologie este obligatoriu. Pentru a-ţi proteja sănătatea şi pentru a depista la timp apariţia şi evoluţia chisturilor ovariene, află în continuare tot ceea ce trebuie să ştii despre acestea.

Cum se manifestă

Deşi cele mai multe dintre chisturile ovariene nu pot fi depistate cu uşurinţă, există totuşi anumite simptome care prevestesc apariția lor. Acestea pot fi:

– durerile pelviene cu două trei zile înainte de începerea perioadei de menstruaţie;

– stare de ameţeală sau de greaţă;

– dificultăţi în timpul urinării;

– durere în zona abdomenului;

– menstruaţie neregulată;

– sângerări vaginale;

– durere acută în timpul sau după terminarea actului sexual.

Diagnostic corect, doar la ginecolog

Există două moduri prin care poţi afla dacă ai sau nu chisturi ovariene.

  1. Controlul medical

Vizita periodică la medicul ginecolog te poate salva de posibilitatea dezvoltării chisturilor ovariene. O simplă palpare a ovarelor, în timpul examenului pelvin, din partea ginecologului poate depista existenţa unui astfel de chist.   

  1. Ecografia transvaginală

În cazul în care chisturile nu au putut fi detectate la un control obişnuit de obstetrică-ginecologie, se poate apela la ecografie transvaginală. Aceasta va reflecta fidel imaginea uterului şi a ovarelor, iar chisturile pot fi observate cu uşurinţă, în cazul în care există. 

Supravegherea medicală este obligatorie

Femeilor cu vârste cuprinse între 20 şi 35 de ani cărora li s-a depistat un chist ovarian li se recomandă o perioadă de aşteptare de două-trei luni, timp în care este supravegheată îndeaproape evoluţia chistului. De multe ori, acesta se vindecă de la sine şi nu mai este necesară intervenţia medicală sau tratamentul.

Metode de tratament

  1. Tratamentul cu anticoncepţionale

Dacă în urma unui control medical ţi s-a descoperit un chist ovarian nu trebuie să disperi. În funcţie de gravitatea acestuia, există mai multe metode de tratament. Alege împreună cu medicul tău ginecolog metoda care ţi se potriveşte cel mai bine. Prima şi cea mai des utilizată este prescrierea pilulelor contraceptive. Acestea ajută la regresia chistului şi la prevenirea apariţiei altora noi. De obicei, sunt recomandate în cazul chistului funcţional, cel mai comun tip de chist ovarian.

  1. Intervenţia chirurgicală

În cazul în care chistul ovarian este voluminos, nu are aspect de chist funcțional, crește continuu în dimensiuni,  produce dureri sau alte simptome, atunci medicul ginecolog va opta cel mai probabil pentru extirparea chirurgicala a acestuia. Chisturile necancerigene pot fi înlăturate chirurgical fără pericolul de a se înlătura şi ovarul. Acestea se operează cu incizii mici prin care se secţionează chistul, iar operaţia poartă denumirea de chistectomie. În alte situații, însă, se va recurge și la extirparea ovarului în cauză, lăsând intact ovarul celălalt. Intervenția poartă numele de ovarectomie.

Există însă și situații când chistul este cancerigen, caz în care se va recomanda extirparea ambelor ovare, a trompelor uterine și a uterului.

Recomandari
peroz.ro
evedete.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din health & diet