OFICIAL: 8 februarie este data de la care se redeschid școlile. Ce trebuie să știe părinții

Data la care se redeschid școlile este deja stabilită. În ce scenarii vor funcționa acestea pe durata pandemiei? Declarațiile președintelui Iohannis și ale ministrului Cîmpeanu.

OFICIAL: 8 februarie este data de la care se redeschid școlile. Ce trebuie să știe părinții

Data la care se redeschid școlile a fost stabilită, aceasta fiind 8 februarie. Decizia a fost luată în urma unei întâlniri între președintele Iohannis, premierul Cîțu, Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

„Am ajuns în unanimitate la o conculzie extrem de importantă, începând din semestrul doi, după vacanța de o săptămână, din 8 februarie majoritatea școlilor se vor redeschide, în condițiile în care pandemia evoluează, așa cum am avut evoluțiile în ultimele săptămâni. Elevii se întorc la școală, se revine la sistemul descentralizat care ține cont de evoluția pandemiei din fiecare localitate.”, a anunțat Iohannis.

Președintele Iohannis a menționat și scenariile după care se redeschid școlile și după care vor funcționa acestea. „În localitățile care se încadrează în scenariul galben, adică sunt ceva mai multe cazuri de infectare, lucrurile se schimbă, în sensul că merg în continuare la școală, mai exact la grădiniță și la școală cei de la grădiniță, cei din ciclul primar, I-IV și cei din anii terminali VIII-XII”.

Chiar dacă localitatea respectivă ajunge să intre în scenariul roșu, copiii de grădiniță și din ciclul primar vor continua să mai meargă la școală, în vreme ce elevii mai mari nu vor mai merge la școală. „Atunci când se ajunge la rata de infectare peste 6 la mie, localitatea se carantinează, școlile se închid și se merge în online”, a mai precizat președintele.

Cele trei scenarii după care se redeschid școlile, în funcție de rata de infectare

Ca și până acum, criteriul epidemiologic va fi cel care va conta în procesul prin care se redeschid școlile. Ordinul comun emis de ministrul Educației și cel a Sănătății specifică astfel că vor exista trei scenarii, în funcție de rata incidenței cazurilor de infectare cu coronavirus, adică numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile, raportat la mia de locuitori.

În scenariul verde, când incidența este sub 1 la mia de locuitori, se redeschid școlile și toți elevii vor merge la școală, care va funcționa normal.

Din scenariul galben, când incidența este de sub 3 la mia de locuitori, dispare varianta învățământului hibrid, cu clasele împărțite între elevii care vin la școală și cei care studiază de acasă. „Toți elevii din clasele a VIII-a, a XII-a și a XIII-a sunt în clasă în scenariul galben, s-a renunțat la scenariul hibrid în decizia de astăzi. În galben nu merg cei din clasele V, VI și VI, respectiv IX, X, XI, acești elevi fac ore online. Sistemul hibrid dispare complet”, a explicat pentru Digi24 ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

În scenariul roșu, cu incidența de peste 3 la mia de locuitori, vor merge la școală doar elevii din clasele primare, dar și copiii de grădiniță își vor continua activitatea, ceilalți studiind online. În prezent, Bucureștiul se află în scenariul roșu.

Citește și:
Cât durează să obții imunitate la Covid-19 după vaccinare?

Foto: arhiva ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din video