Nelu Tătaru, despre prelungirea stării de alertă după 15 iulie

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a vorbit într-o conferință de presă despre prelungirea stării de alertă după 15 iulie.

Nelu Tătaru, despre prelungirea stării de alertă după 15 iulie

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a vorbit într-o conferință de presă despre posibilitatea prelungirii stării de alertă după 15 iulie, precizând că această măsură va fi luată dacă situația o va impune. Nelu Tătaru a ținut să subliniaeze că măsurile de izolare au dat rezultate și că trebuie continuate.

„Nu avem pericolul stării de urgență, gestionăm numărul de cazuri. Gândim, ca și evoluție, până pe 15 iulie, dacă e necesară prelungirea stării de alertă sau nu”, a subliniat Nelu Tătaru.

Ministrul a precizat că la 1 iulie trebuia să aibă loc noi măsuri de relaxare, care însă nu au mai fost implementate, din cauza creșterii numărului de cazuri, precizând că în urmă cu trei săptămâni rata de transmitere a coronavirusului era în jur de 0,6-0,7, iar acum ajunge la 1,4.

Ministrul Sănătății a amintit în acest sens oamenilor să respecte recomandările autorităților, pentru ca numărul de cazuri noi să înceapă să scadă din nou: „Avem un corp medical care deține în acest moment controlul, dar interpretarea acestor decizii pot duce la efecte nedorite”. „Măsurile de izolare sunt cele care au dat rezultatele pe care le-am avut”, a subliniat acesta.

În aceeași conferință de presă Ministrul Sănătății a vorbit și despre pacienții asimptomatici. El a explicat că pacienții internați, cu forme ușoare sau asimptomatici, dar care nu mai doresc să stea în spital, se pot externa la cerere, dar își asumă asta, iar dacă ulterior sunt implicați într-o anchetă epidemiologică, vor răspunde penal.

„Evaluarea unui pacient se face de către medicul curant care are o asumare a externării. Se poate face externare la cerere, dacă și medicul consideră asta. Recomandarea de izolare trebuie să existe. Dacă pacientul își asumă externarea știindu-se pozitiv, iar ulterior o anchetă epidemiologice îl implică intră sub incidența articolului penal de zădărnicire a combaterii bolilor. Atât timp cât vor respecta izolarea la domiciliu spunem că își poate asuma acea externare, dar, în condițiile în care nu respectă, pune în pericol pe cei din jur, familie sau nu”, a precizat Ministrul.

Citește și:
A existat coronavirus în România încă din ianuarie? Ce spune Nelu Tătaru

Foto: Arhiva Revistei ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din video