Monday Motivation cu Sorina Fredholm: MEAL PREP – Budinca de quinoa cu cocos, cartof dulce, nuci si turmeric

Pregatirea meselor sanatoase pentru saptamana care vine este subiectul nostru din ultimele articole, un ritual preferat de duminica, care sper ca pana acum l-ai adoptat si tu.

Meniul meu se schimba de obicei saptamanal, dar un ingredient ramane tot timpul pe lista: QUINOA. O adaug peste orice reteta pentru o portie de proteine, vitamine si minerale, pe care quinoa le contine in cantitati generoase.

Quinoa (pronuntata KEEN-wah) are cel mai inalt nivel nutritional si se gateste cel mai rapid dintre toate cerealele. Ea este de fapt o pseudocereala, o samanta plina de energie care a fost consumata de peste 8.000 de ani in America de Sud. Incasii au reusit sa circule pe distante lungi la altitudini inalte, datorita dietei bogate in quinoa.

Beneficii QUINOA:

  • nu contine gluten
  • este usor de digerat
  • este ingredient ideal pentru antrenamentul de rezistenta
  • are un continut de proteine egal cu cel al laptelui
  • contine toti opt aminoacizi pentru a face o proteina completa
  • intareste rinichii, inima si plamanii
  • bogata in vitaminele B, fier, zinc, potasiu, calciu si vitamina E

UTILIZARI SI PREGATIRE

Atunci cand fierbe, germenul exterior care inconjoara samanta se desprinde iar boabele interioare devin moi si translucide. Atunci e momentul cand quinoa este gatita.

Pentru a economisi timp, gateste o portie mai mare pe care o poti consuma ca o mancare cu legume, peste salate sau la micul dejun. Quinoa gatita poate fi reincalzita si pastrata la frigider intr-o caserola, timp de cateva zile.

Inainte de gatit, quinoa trebuie insa clatita de cateva ori in apa, pentru a elimina stratul de pesticid natural pe care il contine, numit saponin. Apoi in maximum 15 minute este gata!

Budinca de quinoa cu cocos, cartof dulce, nuci si turmeric

Ingrediente:

1/2 cana quinoa fiarta
1 lingura seminte chia
1 lingurita pudra turmeric
100 ml lapte cocos
1/2 cartof dulce copt
1 lingura unt cocos
4-5 nuci pecan
1 lingurita miere

Mod preparare:

Taie cartoful dulce bucatele, amesteca-l cu putin unt de cocos si coace-l la 180 grade, timp de 25 minute.

Intre timp, intr-un borcan sau caserola, amesteca bine quinoa fiarta in prealabil, semintele de chia, laptele de cocos si turmericul. Inchide recipientul si pastreaza la frigider cateva ore sau peste noapte.

Cand a venit momentul sa savurezi budinca, adauga peste bucatelele rumenite de cartof dulce, nucile pecan si mierea.

Aceasta reteta o poti prepara de cu seara, pentru a avea parte dimineata de un mic dejun sanatos, care sa te satisfaca si sa te mentina satul pe o durata mai lunga.

Citeste si:
Monday Motivation cu Sorina Fredholm: MEAL PREP sau cum sa scapi de stresul gatitului

Sorina Fredholm
Healthy living promoter, instructor de yoga certificat international, 200 ore YTT, dezvoltator de reteta si plan de mese si co-fondator Monday (healthy living app).
O poti gasi pe Facebook si Instagram.

Recomandari
Noizz
Psychologies
Mai multe din health & diet