Metode prin care poti combate depresia

Terapia prin comportament se numara printre cele mai cunoscute metode prin care poti combate depresia, fara a folosi medicamentele.

Metode prin care poti combate depresia

7. Evita sa gandesti in alb-negru

Oamenii depresivi tind sa gandeasca in extreme: „Nimeni nu ma iubeste/ Nu voi obtine niciodata un job/ Nu sunt bun de nimic'. Rego afirma ca „Depresia sau tristetea iti va colora intr-un mod negativ modul de gandire in ceea ce te priveste'. „Incearca sa gandesti in tonuri de gri'spune David R. Blackburn, un psiholog din Texas. Inlocuieste „nimeni nu ma iubeste' cu „sunt multi oameni care ma iubesc'.

8. Intreaba-te daca ceea ce gandesti despre tine este adevarat

Atunci cand gandesti un lucru negativ opreste-te si intreaba-te „Care sunt dovezile care arata ca as fi cea mai josnica persoana din lume?'. Probabil ca nici nu existe unele. Daca iti este teama de ceea ce gandesc oamenii despre tine, mergi si intreaba-i.

9. Stabileste-ti obiective SMART (specifice, masurabile, accesibile, recompensatoare, delimitate in timp)

Rego sugereaza sa ne stabilim cateva obiective simple pe care sa le putem urma. De exemplu, daca iti propui sa obtii un job pana la sfarsitul saptamanii este cam irealist. Insa, decizia de a-ti depune online CV-ul pana la sfarsitul saptamanii este SMART.

10. Reia activitatile pe care iti placea sa le faci inainte

Scrie pe o foaie toate activitatile pe care iti placea sa le faci inainte, dar pe care nu le-ai mai urmat din cauza depresiei. Apoi, incearca sa incluzi cate unul in programul tau, chiar daca nu esti entuziasmat sa faci asta.
Cauta activitati care iti ofera o recompensa, cum ar fi plata facturilor sau curatarea apartamentului. Ele pot ajuta de asemenea, la diminuarea starii negative.

11. Nu ignora depresia

„Unii oameni nu pot accepta faptul ca sunt deprimati si cred despre ei ca sunt nebuni sau slabi' spune Rego.
Acceptarea iti va permite sa urmezi un tratament si sa iti imbunatatesti starea.

Citeste si:
Simptomele depresiei pe care putini le recunosc

12. Nu fi severa cu tine insuti

Observa modul in care vorbesti cu tine insuti si modul in care vorbesti cu ceilalti. Daca vezi niste diferente, inseamna ca trebuie sa fii mai indulgenta cu tine. „Adeseori suntem buni cu cei din jurul nostru, insa, cand vine vorba de noi, suntem foarte critici. Asta este un dublu standard. Ar fi de preferat folosirea unui singur standard: Nu fi critic cu ceilalti, insa, asa cum esti bun cu toti ceilalti, fii bun si cu tine insuti'.

Text: Denisa Coman
Foto: Imaxtree

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din health & diet