Masca refolosită își pierde capacitatea de protecție, afirmă medicii

Deși masca este una dintre cele mai eficiente măsuri de prevenție împotriva noului coronavirus, dacă nu este purtată sau depozitată corect, capacitatea sa de protecție scade semnificativ.

Masca refolosită își pierde capacitatea de protecție, afirmă medicii

Masca de protecție este cea mai ușoară și accesibilă măsură de prevenție pe care o putem lua împotriva răspândirii noului coronavirus. Însă, dacă nu este purtată în mod corect, sau schimbată la un anumit interval de timp, capacitatea sa de protecție este cu mult redusă.

Carmen Dorobăţ, medic infecţionist, a declarat pentru Digi24 că refolosirea unei măști de unică folosință nu este o metodă sigură de prevenție, fiindcă mulți microbi rămân pe suprafaţa ţesăturii. Aceasta a explicat că la fel de important este și locul în care depozităm masca. Recomandarea acesteia este să fie păstrată într-o pungă sigilată, și nu agățată de oglinda retrovizoare, de schimbătorul de viteze sau pe bordul mașinii.

„Cele mai ieftine, cele mai uşoare, cele mai comode sunt aceste măşti în trei pliuri. Dezavantajul lor este că nu pot fi purtate pentru o perioadă lungă de timp deoarece respiraţia noastră conţine vapori de apă care modifică calitatea materialului şi atunci masca ar putea permite agenţilor infectanţi să pătrundă prin nas în căile respiratorii. Aşa că o îndepărtăm, pentru că nu mai este eficace. După care, obligatoriu, ne spălăm cu apă şi săpun”, a declarat Carmen Dorobăţ pentru Digi24.

Cum  în România numărul de noi cazuri infectate cu noul coronavirus a crescut vertiginos în ultima perioadă, premierul Ludovic Orban a declarat recent în cadrul emisiunii RRA: „România, stare de alertă”, de la Radio România Actualități că purtarea măștilor de protecție va fi menținută atâta timp „cât este necesar”, la fel precum celelalte măsuri privind protecția sanitară și distanțarea fizică.

„Cât timp va fi necesar vom păstra necesitatea portului măştii, cât timp va fi necesar vom menţine triajul, măsurarea temperaturii, regulile de distanțare fizică în scop sanitar în tot ceea ce înseamnă transport public, spaţii comerciale, locuri de muncă, pieţe, restaurante, terase. Este cea mai puternică formă de protecţie contra infecţiei. Vedeţi că ne confruntăm cu un număr de cazuri relativ mare, ne confruntăm cu un număr mare de cetăţeni care nu respectă regulile. Ne confruntăm, de asemenea, cu agenţi economici, instituţii care nu vor să-şi asume obligaţia respectării unor reguli stabilite şi noi trebuie să reacţionăm, pentru că prioritatea noastră o reprezintă sănătatea românilor”, a declarat Ludovic Orban.

Citește și:
Îngrijorător: ecologiștii cred că avem mai multe măști de protecție decât meduze în Mediterană

Foto: Arhiva Revistei ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din video