Lucruri interzise cand iei anticonceptionale

Daca folosesti anticonceptionale, o recapitulare nu strica niciodata, iar in cazul in care ti-ai propus sa treci pe aceasta metoda contraceptiva de lunga durata, trebuie sa stii ca lucrurile nu sunt atat de simple pe cat par.

Lucruri interzise cand iei anticonceptionale

Pastilele contraceptive reprezinta o doza de hormoni, deci o schimbare importanta asupra a intregului organismului cu potentiale repercursiuni. Din acest motiv, pe langa indicatiile din prospect, trebuie sa afli mai multe despre ce sa NU faci in acest tip de tratament.

Popularitatea pastilelor anticonceptionale ne face sa credem ca acest tip de tratament este unul de larg consum, potrivit oricui si in orice conditii de sanatate. Se constata ca, tot mai des, stabilirea metodei contraceptive se face dupa preferinte sau recomandarea celor din jur si mai putin sub supravegherea unui medic de specialitate. Ca sa faci aceasta alegere informata, ti-am pregatit o lista cu lucruri interzise atunci cand iei anticonceptionale:

1. Nu privi pastilele anticonceptionale ca pe o joaca. Folosirea acestor contraceptive este un tratament de lunga durata care, folosit corect, nu provoaca efecte adverse grave sau infertilitate. Trateaza subiectul cu seriozitate!

2. Nu incepe sa folosesti anticonceptionale fara prescriptia unui endocrinolog. De cele mai multe ori, impresia este ca anticonceptionalele sunt responsabilitatea unui ginecolog. Nimic mai gresit: anticonceptionalele se stabilesc ca tratament in urma unor analize hormonale. Endocrinologul va stii care este produsul cu dozajul potrivit pentru nivelul tau de hormoni.

3. Nu schimba tipul de anticonceptionale fara indrumarile endocrinologului. Ideal, ar trebui sa cauti un endocrinolog de incredere care sa te supravegheze pe tot parcursul timpului, cat iei pastilele. Astfel, va stii cand e necesar sa iei o pauza sau sa treci pe alta concentratie.

4. Nu ignora afectiunile pe care le-ai avut in trecut. Este interzis sa folosesti anticonceptionale in cazul in care ai avut vreodata un cheag de sange (tromboza) sau inflamari ale peretelui venos (flebita). Alte boli trecute pe lista neagra a prospectelor sunt cele cardiovasculare, hipertensiunea arteriala, tumori maligne si diabet. Citeste cu atentie prospectul si viziteaza medicul.

5. Nu ai voie sa iei anticonceptionale daca ai o sensibilitate hepatica. Un soi de mit-regula care a ramas in constiinta colectiva mai mult decat altele, este faptul ca anticonceptionalele afecteaza ficatul. De altfel, farmacista ta iti va recomanda un hepato-protector la fiecare folie cumparata.

6. Evita-le daca suferi de lipidimie. Lipidimia inseamna nivel ridicat de trigliceride si colesterol. Acum poti intelege de ce ai nevoie de setul de analize din punctul 2. Pastilele contraceptive dubleaza nivelul de colesterol, iar completarea acestora cu un tratament anti-colesterol poate duce la boli hepatice.

7. Nu te folosi de contraceptive pentru reglarea ciclului menstrual dupa preferinte. Da, se stie ca pastilele contraceptive sunt o modalitate aproape sigura de a avea menstruatie intr-un moment propus. Evita sa incerci sa controlezi zilele de menstruatie pentru ca risti sa provoci dezechilibre hormonale care iti pot cauza neplaceri.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
evedete.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din health & diet