În ce condiții putem merge la mare după 15 mai? Explicațiile ministrului Nelu Tătaru

Ministrul Sănătății Nelu Tătaru a explicat condițiile în care putem merge la mare după 15 mai, când unele dintre restricții vor fi relaxate.

În ce condiții putem merge la mare după 15 mai? Explicațiile ministrului Nelu Tătaru

Pentru că mulți și-au propus să evadeze la mare după 15 mai, atunci când măsurile de distanțare socială se vor relaxa într-o măsură, autoritățile au venit cu declarații despre modul în care se va putea face asta.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a explicat că: „Ieșirea din localitate va fi făcută doar pe un motiv foarte bine întemeiat: să-ți vizitezi o rudă bolnavă, să mergi cu un copil la un doctor, să ieși chiar și într-un sport individual, să mergi la un pescuit, să vizitezi o proprietate pe care o ai într-o altă localitate.”

Însă asta nu înseamnă că putem merge la mare după 15 mai doar pentru relaxare. „Dacă ai o proprietate la mare, poți să mergi la mare. Plajele nu vor fi deschise – nu ai terase, nu ai nimic. Dacă ai o proprietate la munte poți merge”, a spus Nelu Tătaru.

Ministrul a mai declarat și că autoritățile sunt conștiente de faptul că românii își doresc o relaxare, însă a lansat un avertisment în legătură cu modul în care trebuie interpretată această relaxare, în condițiile în care România nu a intrat încă într-o etapă în care virusul se răspândește constant mai lent – pentru ca aceasta să se întâmple, specialiștii vorbesc despre două săptămâni de scădere constantă a numărului de noi cazuri înregistrate.

„Am înțeles că este o răbdare ajunsă la limită, am înțeles că suntem totuși pe un trend descendent al acestei curbe și am înțeles că lumea a trecut printr-un moment care trebuie gestionat foarte bine.

Este un prim moment pe care eu îl consider mai important decât gestionarea sărbătorilor pascale. Este un moment în care lăsând libertatea de a ieși în oraș, în localitate, lăsând sporturilor individuale, lăsând libertatea de a merge la un salon de îngrijire corporală sau un stomatolog – unde suntem totuși într-o specialitate unde avem o aerosolorizare importantă, o răspândire importantă – dar, conștientizând anumite măsuri, suntem într-o primă etapă unde intrăm într-un normal. Asta va avea loc gradual și progresiv. Se va face cu o monitorizare a celor 14 zile, după cum recomandă și OMS”, a subliniat Nelu Tătaru.

După fiecare relaxare a măsurilor restrictive, la două săptămâni, vor avea loc monitorizări și se vor lua noi decizii privind alte măsuri – așa încât în acest moment nu ne putem face planuri că vom merge la mare după 15 mai, dar putem să sperăm la o evoluție favorabilă a situației, la care putem contribui toți.

Citește și:
Când se vor redeschide terasele în România. Declarații oficiale

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din video