Iaurtul – magia alba

In Orient i se spune hrana zeilor. Noi il numim iaurt. E bogat in calciu si are proprietati antibacteriene. E folosit in dieta si in cosmetica. Mai mult, e o cura perfecta pentru plantele de apartament.

Iaurtul – magia alba

Cum s-a descoperit

Despre originile iaurtului circula multe legende. Cea mai fantastica spune ca reteta a fost adusa pe pamint de un inger. Cea mai realista atribuie descoperirea iaurtului pastorilor nomazi din Orientul Mijlociu, care, traversind nu se stie exact care desert, au luat cu ei zece litri de lapte. Dupa ce au ratacit citeva zile prin soare, au deschis burduful din piele natu­rala si au gasit laptele fermentat. Iata cum iaurtul, ca orice lucru bun din lume, a fost descoperit cu totul intimplator.

Primele carti de retete arabe il includ in prepararea diferitelor feluri de mincare. E pomenit si in povestile din 1001 de nopti. In cultura vestica, prima consemnare dateaza de la inceputul secolului XVI, in Franta renascentista. A devenit interesant pentru stiinta din 1900, cind biologul Elie Metchnikoff, de la Institutul Pasteur, cistigator al premiului Nobel, a studiat producerea acidului lactic si modul in care acesta creste longevitatea.

Dar abia in ultimele doua decenii a cistigat atentia care o merita. Treptat s-a inceput producerea lui pe scara larga. Primul a fost Isaac Carasso, care a inceput productia in 1919 in Barcelona. Apoi fiul sau Daniel, sau „Danone, cum il alinta tatal, a dezvoltat afacerea mai intii in Europa si apoi in intreaga lume. Astazi mai mult de 30% din populatie maninca iaurt cu regularitate. Chiar daca nu i s-au stabilit stiintific originile, un lucru a fost demonstrat fara drept de apel: iaurtul e un aliment complet.

Sub forma unei creme albe, usor acrisoara, e un adevarat dar de la natura. Bogat in proteine, saruri minerale si vitamine, e mult mai usor de digerat decit laptele. E un remediu extraordinar in cazuri de intoxicatii, protejeaza organismul de infectii, iar studiile au demonstrat ca poate reduce riscul imbolnavirii de cancer de colon si de sin. E un aliment viu, vital si vitalizant.

Cum se produce

Sa incepem de la sursa: laptele. Iaurtul poate fi facut din lapte de vaca, de capra, de oaie, de bivolita. Tipul de iaurt e important, dar si calitatea, nu uita! Ceea ce inseamna ca animalele trebuie sa fie hranite natural, fara furaje si pesticide. Laptele e pasteurizat si deseori se adauga lapte praf, ceea ce-i creste continutul de proteine si calciu fata de laptele obisnuit. Apoi sint adaugate culturile vii (Lactobacillus bulgari­cus si Streptococcus thermophilus) si incubate in vase speciale, etansate, la o temperatura controlata, pentru o perioada de timp strict determinata. Rezultatul e iaurtul. Ce urmeaza? Sa-l maninci!

Aliment sau medicament?

Longevitatea arabilor din desert, a pastorilor bulgari si a populatiei din Imperiul Otoman au uimit Occidentul. Care era secretul lor? Foloseau iaurtul ca medicament: pentru purificarea singelui, pentru vindecarea tuberculozei, pentru tratarea insomniei si tratarea indigestiilor. Si azi iaurtul e unul din alimentele de baza in spitalele din Turcia.

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
evedete.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din health & diet