Hrana pentru minte

Femeia moderna petrece o multime de timp preocupindu-se de o alimentatie sanatoasa, dar nu are vreme sa treaca si la fapte. Sa fie atit de complicat? ELLE cauta raspunsuri.

Hrana pentru minte

A te hrani a devenit in zilele noastre o problema complicata. Pe de o parte, sintem dopati de informatii despre alimentatia rationala, sanatoasa, iar pe de alta parte, la fiecare colt de strada exista tentatii: fast-food, snack-bar, pizzerii … Petrecem ore in sir discutind despre sensibilitatea noastra alimentara, despre alimentele indicate si contraindicate, ne propunem sa renuntam sase luni la cartofi pentru a deveni mai buni (asa am citit undeva), dar incercam sa ne convingem ca, la urma urmei, ciocolata nu e o amenintare pentru sanatate… Nu e de mirare ca tot mai mult femei sint obsedate de propria dieta.

Ce s-a intimplat cu pla­cerea de a minca? Nimeni nu stie. Singurii care se pare ca au reusit sa mentina un oarecare echilibru in aceasta problema sint francezii (care se pot lauda cu cea mai mica rata de obezitate). „Relatia europenilor cu mincarea s-a schimbat enorm in ultimii 20 de ani, spune Ian Marber, consultant pe probleme de nutritie, autorul cartii The Food Doctor in The City. „Desi sintem obsedati sa avem o dieta echilibrata, cu proteine si vegetale, sintem mai americanizati decit oricind. Totul se reduce la comoditate, economie de timp si calculul caloriilor. Ne preocupam sa fim cit mai ocupati si ne ramine prea putin timp pentru a ne hrani. Mincarea a inceput sa fie vazuta ca un adevarat dusman: iata inca o pierdere inutila de timp.'

In ciuda bogatiei de informatii despre nutritie, mai accesibile decit oricind, in ciuda faptului ca avem la dispozitie aproape orice ne-am putea dori (ma refer la alimente), studiile arata ca, la ora actuala, ne hranim mai prost decit in perioada de dupa cel de-al doilea razboi mondial (cind totul era rationalizat). Renuntam la micul dejun (un studiu recent a descoperit ca 39% dintre femei sar peste micul dejun cu regularitate), dar, citeva ore mai tirziu, devoram infometate un biscuit. Prinzul il luam in fuga si, intotdeauna, la sfirsitul zilei, cina e formata din… orice se poate incalzi in cuptorul cu microunde.

Conform statisticilor, cei mai afectati de aceasta problema sint locuitorii de la oras. „Tentatia constanta a unui remediu rapid pe baza de cofeina sau zahar complica viata femeilor de la oras, spune Marber. „Din aceasta cauza, sint predispuse la oboseala, depresii si anxietate, dureri de cap si probleme digestive.' Iar lucrurile nu par sa se indrepte. „Fiecare ge­neratie, observa Roz Kadir, senior nutritionist la Center For Nutritional Medicine, Londra, „este mai inal­ta, dar, in nici un caz, mai sanatoasa. Adolescen­tele, mai cu seama, sint lungi si subtiri, ca niste ma­turi.'

Suna cumplit? Din pacate, e purul adevar. Clientela ei e formata din modele, care au pierdut contracte importante, din simplul motiv ca sint mult prea subtiri. „Problema e ca, in ciuda dimensiunilor, au o proportie foarte mare de grasime si sint lipsite de tonus muscular, explica ea. „Eu nu fac altceva decit sa le invat sa manince: mai multe mese mici, pe tot parcursul zilei. Chiar si atunci cind sint machiate pentru o sedinta foto. Citeva nuci, seminte, banane, poate o prajitura de cereale, pot fi inghitite intr-o pauza scurta.

Care sint elementele esentiale ale unei diete echilibrate? Marber are un singur raspuns: „Echilibrul unei diete depinde de fiecare persoana in parte, pentru ca sintem diferiti din punct de vedere biochimic. Fiecare avem nevoie de un anume tip de alimente.' „In India, hrana se alege in functie de tipul constitutional si spiritual', explica Jane Alexander, nutritionist. „Oamenii pot minca alimente crude, gatite usor sau, dimpotriva, foarte picante si condimentate, in functie de tipologia in care se incadreaza.'

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din health & diet