Fericirea trece prin stomac

Dupa ce am inteles ca „slabitul ingrasa”,  vin cu o noua teorie nutritionala, pe care o argumentez savuros.
 

Fericirea trece prin stomac

E limpede: am ales gresit locul si timpul in care sa traiesc. Ce Dumnezeu caut eu in Bu­cu­resti, in secolul XXI? Oriunde ma invirt, oriunde ma nimeresc si chiar oriunde ma ratacesc, nu aud vorbindu-se decit despre greutate, circu­m­fe­rin­­te si diete.

Vecinele mele se trezesc la 6 di­minea­ta si o iau la fuga pe strazi, cu tot felul de inst­rumente bizare ata­sa­te la glezne, incheieturi sau talie, pentru a monitoriza fiecare bataie a ini­mii, fiecare centimetru parcurs si, in final, fiecare ca­lorie consumata.

Prietenele mele maninca nu­mai salate si beau suc de grapefruit (in vreme ce eu ma indop cu fripturi si risotto, coplesita de ce­le mai acute sentimente de vinovatie). Salile de gym se deschid la 7 dimineata si se inchid aproape de mie­zul noptii, magazinele sint pline de masuri ext­ra-small, iar – ceea ce e si mai rau – vedetele (a­proa­pe) anorexice au devenit modele demne de i­mitat. (De ce?)

M-am nascut intr-o familie in care toate evenimentele importante se consumau in jurul mesei: Craciunul era parfumat cu cozonaci si turta dul­ce, Pas­tele cu friptura de miel si pasca, diminetile mi­­roseau a clatite si cappuccino, ziua mea a tort de me­re si ciocolata de casa. Toate aceste bu­cate, ire­zistibil de tentante, pregatite de draga mea ma­ma, au nascut in mine o mare pasiune pentru gatit si o mare apreciere pentru mincarea gus­toasa si savuroasa.

Drept urmare, la termi­narea liceului (cind m-am mutat in Bucuresti), eram suficient de rotunjoara pentru a dezvolta ce­le mai ingrozitoare complexe legate de propria imagine, care mi-au zdruncinat considera­bil increderea in mine (si in gusturile mele cu­linare). In facultate am incercat fiecare dieta de pe planeta, fara nici un rezultat. E adevarat, ki­logramele in plus dispareau atita timp cit ma infometam, dar reveneau si mai inversunate dupa ce incetam dieta. Dupa cinci ani de foa­mete si chin am descoperit ca sint anemica, fara calciu si hipotensiva, ceea ce mi-a dovedit fara e­chivoc ca dietele de slabit nu sint doar abu­zi­ve ci si distructive pentru sa­natate.

Prin urmare, am inceput sa caut o solutie care sa im­pace si capra si varza. Adica sa ma ajute sa scap de kilogramele in plus, sa imi mentin greu­ta­tea si sanatatea si sa-mi satisfaca, in ace­la­si timp, cultul pentru bucate gustoase. si iata ce am des­coperit.

Secretul mentinerii siluetei este sa metabolizezi eficient ceea ce maninci, sa elimini eficient toxinele si sa lasi sistemul digestiv sa se odihneasca (eficient) intre mese. Privarea de hrana (ca in dietele de slabit sau in post) dezechilibreaza metabolismul si streseaza inutil intregul organism. Daca reusesti sa mentii arderile metabolice la un nivel ridicat, ai tras lozul cistigator. Iar asta nu tine de noroc, ci de stiinta: adaugind ghimbir proaspat, ardei iute, coriandru, chimen sau fenicul in alimentatie, iti vei imbunatati consi­de­­rabil digestia si metabolismul; inlocuind ca­feaua de di­minea­ta cu o infuzie de ghimbir sau men­ta verde, vei ve­dea ca iti va fi mai putin foa­me pe parcursul zi­lei; asezonindu-ti mincarea cu suc de lamiie, iti vei detoxifia organismul.

Sint cu to­tul impotriva postului sau ceaiurilor laxative (care, chipurile, detoxifi­ca organismul, dar in fapt il secatuiesc de nutrientii esentiali), deoa­re­­ce solicita si streseaza excesiv corpul. Iar stresul, de ori­ce fel, declanseaza acel mecanism „lup­ta sau fugi', care, la nivel digestiv, se manifes­ta printr-o pofta de mincare nebuna si prin acumularea de grasime, in special in jurul taliei. |n schimb, sint o fana devotata a terapiilor de rela­xa­re (masaje, sauna, tai chi, pilates sau yo­ga), a infuziilor detoxifiante si a condimentelor bi­ne ale­se, care accelereaza metabolismul, sti­muleaza di­gestia si absorbtia nutrientilor si dau un gust ului­tor mincarurilor.

Cred cu putere ca excesul de grasime si retentia de apa pot fi inlaturate, fara efort, daca iti imbogatesti alimentatia cu ierburi si condimen­te care sa stimuleze functiile hepatice, pancreati­ce, renale si splina, sa tonifice sistemul stomacal si tractul intestinal si sa-ti da o senzatie de im­plini­re si, de ce nu, de fericire. Pofta buna, dragelor!

Ierburi si condimente pentru slabit
De cind lumea si pamintul se stie ca, daca mincarea e bine aromata sau condimentata, nu mai are nevoie de (prea multa) sare sau zahar (inamicii siluetei noastre). In plus, aceste ierburi si condimente stimuleaza arderile metabolice si detoxifiaza organismul.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din health & diet