Fericirea e aici!

Nu iti mai place nimic in viata ta? Atunci construieste-ti alta. ELLE a descoperit ca puterea de a fi impliniti se afla doar in propriile miini.

Fericirea e aici!

Treptat, le vezi cum se aduna ca un teanc de caramizi: vinovatie, teama, anxietate. Pe toate le simti cum iti acapareaza mintea si cum intra in viata ta, aducindu-te la marginea prapastiei. Ai vrea sa le dai la o parte si sa cunosti, in sfirsit, fericirea absoluta care sa persiste mai mult decit o sesiune de shopping/excursie la Milano/relatie pasionala. Ti-ai dori ca starea de bine sa te urmareasca necontenit, ca problemele din viata ta personala si profesionala sa dispara in nici doua secunde pe ceas si ca soarele sa apara in sfirsit in existenta ta tulburata, aducind cu el serenitatea absoluta. si in loc sa se intimple toate acestea, viata ta profesionala e un teatru de razboi, relatiile amoroase sint descinse parca dintr-un film de Alfred Hitchcock, iar emotional vorbind, esti o ruina ambulanta.

De ce se intimpla toate astea? De ce ai parte doar de dezastre, in loc sa zburzi prin oras, fericita si cu inima usoara ? De ce? Iti dam noi raspunsul: din cauza ta.

Acum abtine-te sa inchizi nervoasa revista, sa o arunci in cel mai intunecat cotlon al camerei tale, fiindca acesta este adevarul. Singurii raspunzatori pentru felul in care ne ducem viata, pentru intimplarile de care avem parte sintem noi insine. Tot mai multi oameni condamna societatea in care traiesc pentru nefericirea lor sau apeleaza incontinuu la sfaturile psihologilor, crezind ca ei ar putea sa le redea pe deplin increderea in propria persoana si bucuria de a se trezi in fiecare dimineata cu zimbetul pe buze. In realitate, medicii ar putea doar sa le arate cum sa procedeze pentru a-si depasi problemele, care sint traumele care le influenteaza existenta actuala, adevaratul terapeut si singurul in stare sa ii repuna pe picioare fiind ei insisi. si aceasta stare de autocompatimire si, in fapt, de sabotare a propriei persoane este o constanta la nivel global.

De ce se intimpla toate astea? Unul dintre motive ar fi ca sintem mult prea setati pe o anumita forma de fericire, fericirea standard pe care o vedem cel mai adesea in reclame si filme. Vrem sa avem 1,75 m, ochi albastri, sa fim blonde, sa avem o silueta perfecta, uitind ca perfectiunea, asa cum o vedem noi, nu exista, de fapt.
Altii re­clama o nefericire paroxistica, chiar si atunci cind au toate motivele din lume pentru a fi fericiti.

Una dintre cele mai bune prietene ale mele, reprezentant de relatii publi­ce la o companie importanta din Capitala, sufera de o tristete si de o apatie mala­diva, chiar daca are un salariu generos, un sot care o sustine si o apreciaza si un copil sanatos si foarte inteligent. In loc sa se bucure de ceea ce are, o aud aproape zilnic plingindu-si de mila pentru cit de obosita este, din cauza sotului care nu o apreciaza destul, din pricina celui mic care nu o asculta si a job-ului extrem de solicitant si care nu-i lasa aproape niciodata o clipa de respiro (ea este una dintre acele femei care poarta dupa ele laptop-ul in concediu).

O alta greseala ce ne saboteaza psihicul si stima de sine este tendinta de a ne compara cu altii. Daca nu ai aceleasi bunuri/job/provocari/iubit ca aceia din jurul tau, asta te aduce automat intr-o pozitie inferioara, fapt care declanseaza o avalansa de sentimente negative fata de propria persoana. Opreste-te, pentru ca nimeni nu e perfect si pentru ca fericirea altora nu aduce automat nefericirea ta. Traieste mai degraba dupa principiul pe care il arboreaza si psihologul ameri­can Barry Schwartz, autorul cartii The Paradox of Choice: cheia fericirii este sa ai asteptari mici de la orice. si, am adauga noi, sa-ti construiesti fericirea pas cu pas, ca pe cea mai mare capodopera pe care ai fi in stare s-o creezi vreodata.

Dar, mai intii, haide sa vedem ce este fericirea. Daca am cauta o explicatie strict la nivel chimic, am putea spune ca sentimentul adinc de implinire se datorea­za productiei de serotonina la nivelul sistemului nervos central. Printre altele, serotonina joaca un rol important in calitatea somnului si contribuie la buna desfa­surare a proceselor mintale si afective, a functiilor motorii si la reglarea presiunii arteriale. Studiile atesta ca barbatii sint mult mai avantajati decit femeile in ceea ce priveste productia de serotonina, deoarece creierul lor produce cu aproximativ 50% mai multa cantitate de hormoni decit femeile, cele din urma fiind influentate, in atingerea starii de bine, de menstruatie, de nastere, de menopauza sau de uilizarea pe termen lung a anticonceptionalelor. La rindul ei, alimentatia corecta duce la echilibrarea nivelului de serotonina din organism.

Dincolo de explicatia pur chimica, fericirea ar putea fi definita ca fiind „gradul in care un individ evalueaza viata sa ca fiind favorabila”, asa cum ne lasa sa intelegem sociologul Ruut Veenhoven. Sau, potrivit celebrului filosof si psiholog William James, este „raportul dintre aspiratiile si realizarile unei persoane”.

Are fericirea un nivel constant sau fluctuant? Iata inca o intrebare la care cei mai multi cercetatori considera ca au gasit raspunsul. Oamenii de stiinta sustin ca fiecare dintre noi are un nivel bazal si stabil al starii de bine si ca oamenii pot deveni mai fericiti decit sint doar pentru o perioada scurta de timp, fiind insa sortiti sa se intoarca la nivelul bazal. Pe de alta parte, Sonjia Lyu­bomirsky (How Do Peo­ple Pursue Happi­ness?) si Kenon Sheldon (Achieving Sustainable New Happiness: Prospects, Practices and Prescriptions, in co­la­borare cu Sonjia Lyubomirsky) sustin ca fericirea poate fi ridicata deasupra nivelului bazal, in functie si de doi factori do­mi­nanti: circumstantele si activitatea intentionata.
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
evedete.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din health & diet