Epidemie de oboseala

Nu se transmite prin aer sau apa. nu se ia prin seringi, atinge­re, sarut sau contact sexual. Si totusi, se raspandeste cu viteza fulgerului.

Epidemie de oboseala

Nu mai pot! Ma simt sfirsita. Dimineata, imi ia o vesnicie sa cobor din pat, iar seara… Dumnezeule, mi-e teama sa nu adorm in masina, la vreun semafor. Nu reusesc sa ma concentrez, imi pierd cumpatul din orice si-mi vine sa plec la capatul pamintului, sa nu mai sune telefonul, sa nu-mi mai ceara nimeni nimic, sa uite toata lumea ca exist!' …Suna cunoscut? O.K., poate ceva mai patetic decit de obicei, dar, in mare, nu-i asa ca-ti vine sa strigi toate astea in gura mare, de cel putin cinci ori pe zi? In fiecare zi! Mai ales acum, cind a venit vara si ar trebui sa fii plina de viata (pina si mustele se trezesc din amorteala), in vreme ce tu nu-ti doresti decit sa-ti tragi plapuma peste ochi si sa dormi, sa dormi, sa dormi…

Vestea rea: „Dupa ultimele statistici, mai bine de 70% din popu­latia adulta a tarilor civilizate sufera de oboseala. E un procent urias, daca ne gindim ca simptomele ei apar cu mult timp inainte, deci ar putea fi prevenita cu mare usurinta', spune Dr. Henri Rubinstein, specialist in stu­diul sistemului nervos la spitalul Saint Joseph, din Paris. Vestea buna: „Tocmai pentru ca este atit de raspindita, astenia (termenul medical pentru oboseala) poate fi tratata eficient si foarte rapid, iar a o diagnostica nu mai este de mult o problema, chiar daca simptomele prin care se anunta sint uneori diabolic de subtile', explica Dr. Jean-Louis San Marco, psihiatru la spitalul La Timone, din Marsilia.

Cu alte cuvinte, draga mea, oboseala asta chiar trebuie luata in serios, medicalmente (daca termenul este fortat, eronat sau chiar inexistent, scuze, oboseala e de vina!). Vestea foarte rea: medicii au observat ca oboseala cronica se mani­festa cu precadere in rindul populatiei feminine. Nu pentru ca noi, sexul frumos, am fi cumva „sexul slab' (cum ar vrea sa creada treimea mai putin obosita din populatia adulta a tarilor civi­lizate), ci din simplul motiv ca un barbat, atunci cind e obosit, se du­ce la culcare. Spre deosebire de femei, care nu au reusit (inca) sa dezvolte un asemenea obicei (imposibil, de altfel, in conditiile in care ai trei servicii: cariera, casa, copii) si care, pentru a se opri din vrie, au nevoie de un specialist, care sa le explice ca, din cind in cind – mai ales in acest caz –, o doza de egoism nu strica.

Deci, ce e de facut? „Primul lucru: invata sa-ti asculti corpul', spune doctorul San Marco. „Nu e de glumit. O oboseala persistenta poate fi consecinta unui sindrom infectios care a trecut neobservat (abces netratat, hepatita virala, o infectie respiratorie), sau poate fi semnalul de alarma in cazul unei maladii evolutive foarte grave. A depista acest lucru inseamna o sansa uriasa de a diagnostica si trata din timp o problema de sanatate, care altminteri ar putea avea consecinte grave.'

Cum se transmite hepatita? Citeste si ai grija de tine!

Ups! Sa inteleg ca daca sint irascibila, lipsita de energie si nu aud ceasul dimineata, sint grav bolnava? „Nu neaparat. Dar, daca toate aceste simptome se inca­patineaza sa nu te paraseasca, daca nu stii de unde provin si nu le poti eticheta in nici un fel, e bine sa te prezinti la medic', raspunde Dr. San Marco. Pe scurt, daca dupa citeva nopti de somn prelungit, dupa un week-end linistit sau o vacanta superba simptomele nu se amelioreaza, daca oboseala persista mai mult de doua saptamini, fara a avea un motiv serios care sa o explice (sarcini suplimentare la serviciu, probleme de familie, stres, dead-line!!!), pune urgent mina pe telefon si fa-ti o programare la doctor. Ti se vor face citeva analize medicale (colesterol, glicemie, tiroida) pentru a se putea stabili daca exista cauze organice ale oboselii (o anemie, de exemplu – 25% dintre femei sufera de lipsa de fier, fara ca macar sa stie).

„De obicei, se lucreaza prin eliminare', explica Dr. Rubinstein. „Daca analizele se inscriu in parametrii normali, mai ramin doua explicatii: fie e vorba de o oboseala de origine psihologica (depresie, anxietate), fie e o oboseala generata de un mod de viata solicitant sau haotic (surmenaj intelectual sau fizic, stres excesiv). Solici­tarile prin care trece corpul nostru iarna (expunere excesiva la frig, treceri repetate si prelungite de la frig la caldura, umidi­tate crescuta, cantitate de lumina diminu­ata) pot acce­lera acest proces.

Daca astenia persista mult timp dupa ce s-a inceput tratamentul si/sau s-a schimbat complet stilul de viata, inseamna ca avem de-a face cu un sindrom de oboseala cronica (provocata de prabusirea sistemului imunitar, in special dupa o infectie), si atunci nu e bine deloc', incheie el. Din fericire, oboseala cronica se instaleaza doar in 0,5% din cazuri si numai 20% din cazurile de oboseala au o origine orga­nica.

In marea lor majoritate (79%), cauza tuturor problemelor e de natura psihologica sau rezultata din regimul de viata al individului. „Depresia este prima cauza a oboselii de origine psihica (40% dintre cazuri). Dar exista anumite forme minore de ipohondrie (ne imaginam ca organismul nostru este fragil), care provoaca o sensibilitate excesiva si o forma de oboseala anormala sau cauze ascunse, care folosesc astenia ca pe un ecran si care cer timp si rabdare pentru a putea fi recunoscute', explica Dr. Quentin Debray, seful clinicii de psihiatrie de la spitalul Corentin Celton, din Issy-les-Moulineaux.

Tratarea oboselii presupune tratarea directa a cauzei care a dus la aparitia ei (antidepresive, antiinflamatorii, relaxante musculare, cocktailuri de vitamine), plus – ultimul trend in domeniu – citeva sedinte de psihoterapie, menite sa decodeze si demonteze mecanismele care au provocat-o si, mai ales, care te ajuta sa-ti construiesti o imagine de sine puternica, superba si detasata, care sa nu poata fi distrusa de anturaj. Se pare ca, intre a fi obosita sau ingimfata, e mai sanatos (si mai cool) sa alegi ultima varianta.

Recomandari
peroz.ro
evedete.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din health & diet