Donarea de plasmă de la cei vindecați de Covid-19 devine mai accesibilă

Donarea de plasmă superimună va deveni mai accesibilă celor care au suferit de Covid-19 și doresc să îi ajute pe ceilalți, a anunțat un oficial din Ministerul Sănătății.

Donarea de plasmă de la cei vindecați de Covid-19 devine mai accesibilă

Donarea de plasmă superimună de la pacienții vindecați de Covid-19 este o procedură care poate salva viețile celor în stare gravă, însă în România s-au găsit puțini donatori până acum. Asta și pentru că procedura era anevoioasă și birocratică, și în unele cazuri foștii pacienți au fost nevoiți să plătească pentru cele două teste negative pe care le necesită donarea.

De acum, însă, donarea de plasmă superimună va deveni mai accesibilă, a declarat secretarul de stat din Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, pentru postul de televiziune Digi24. Declarația acestuia a venit după ce un fost pacient a mărturisit că a fost descurajat să doneze plasmă de procedurile greoaie.

„La nivelul Ministerului Sănătății, odată cu modificarea framework-ului și modului în care se desfășoară lucrurile în general, s-au făcut și modificări cu privire la eligibilitatea pentru donarea de sânge și de plasmă pentru tratamentul cu plasmă convalescentă. Criteriile de eligibilitate devin mult mai laxe. Acestea vor apărea săptămâna viitoare și ne vom uita atunci cu toții, însă aceasta să știți că nu e o chestiune administrativă, ci dimpotrivă, este o chestiune medicală și științifică și acestea au fost date de către Comisia de hematologie din cadrul Ministerului Sănătății, așa cum este și normal. Pentru că nu este o chestiune simplă. Din punct de vedere medical, trebuie tratate lucrurile cu maximă seriozitate”, a explicat secretarul de stat Andrei Baciu.

Acesta a confirmat că pacienților nu le vor mai fi cerute două teste negative pentru donarea de plasmă. În prezent, plasma se poate recolta doar în 17 centre de transfuzie din toată țara, iar persoanele care vor să doneze trebuie să aibă între 18 și 60 de ani, să aibă o stare de sănătate bună, să le fie recoltată plasma la cel mult trei săptămâni de la externare, și să prezinte un bilet de externare și analizele care atestă că s-au vindecat de Covid-19. Legislația în vigoare nu îi ia în calcul pe pacienții asimptomatici care nu au fost internați.

Donarea de plasmă, a explicat și Doina Goșa, directoarea Centrului de Transfuzii București, nu implică o birocrație:

„Este vorba de respectarea legii. Este foarte important ca pacientul vindecat care se prezintă la centrul de transfuzie sanguină, indiferent care ar fi acela, ca să doneze plasmă, că aibă un buletin negativ de virus Sars-CoV-2. Măcar unul. Dacă are două, este foarte bine, dar și unul este binevenit, pentru că noi trebuie să știm dacă acel pacient este vindecat sau nu. Un pacient nu poate fi externat fără să fie confirmat că este vindecat.” În al doilea rând, a mai precizat Doina Goșa în legătură cu donarea de plasmă, „trebuie să treacă două săptămâni de la externare, adică din momentul în care ei au ieșit negativi. De ce? Pentru că titlul de anticorpi este mai mare la aproximatic 2-3 săptămâni de la vindecare și pacienții care primesc plasmă covid trebuie să primească plasmă de un anumit titlu de anticorpi. Potențialul donator de plasmă convalescentă covid-19 trebuie să aibă o dovadă, un document, un test, un buletin de analize, o scrisoare, un bilet de ieșire din spital care să ateste că este negativ și trebuie să aibă cel puțin două săptămâni de la externare. Eu cred că o persoană, oricare ar fi ea din România, care este contaminată cu virusul Sars-CoV-2 trebuie să aibă un buletin de analiză că are virusul și un buletin care să ateste că este negativ, ca să știm că s-a vindecat.”

Citește și:
Sondaj: aproape jumătate dintre români sunt sceptici sau nu cred în virus

Foto: arhiva ELLE, Hepta

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din video