Dintii sensibili – o problema importanta de sanatate

Pare de necrezut, dar, uneori, un pahar cu suc rece iti poate strica cheful pentru toata ziua. Cum e posibil asa ceva? Ce poti face pentru a preveni asemenea situatii? ELLE are detalii.

Dintii sensibili – o problema importanta de sanatate

Sint o persoana sensibila: iz­­b­uc­nesc in hohote la filme (chiar si la cele proaste), pling la ope­ra, ma emotionez pina la frison in fata unui tablou, imi curg lacrimi cind curat ceapa sau cind imi vin socrii in vizita si pling ca un copil cind maninc o inghe­tata sau beau un ceai cald. S-ar spu­ne ca am o viata complicata si epui­­zanta. In realitate, singura care ma de­ra­njeaza cu adevarat este aceas­ta pacatoasa de sensibilitate dentara, care ma loveste in momen­tele cele mai nepotrivite si-mi distruge cheful si imaginea.

De exemplu, apa­re cind beau un ceai cu gheata intr-o zi torida de vara, pe mar­ginea pis­cinei, si-mi strica va­canta, dupa ce am zburat 12 ore pina in Republica Domini­cana; cind sorb cu pofta din cana cu vin fiert dupa o coborire fantastica pe pirtie si s-a zis cu performantele mele de mare schior; cind fac concurs cu copiii mei, care termina mai repede farfuria de supa si-mi pot lua adio de la titlul de super-mama; cind savurez un pahar de sampanie rece, la lumina lu­mina­rilor, impreuna cu sotul meu si pot pune punct oricarei porniri pa­sionale.

Ai trait vreodata asa ceva? E cumplit! Simti o durere acuta, ca un curent electric, atit de puternica, incit te face sa cazi de pe scaun. Si chiar daca dureaza numai o secunda, distruge totul in cale. Dorinta, pofta, cheful se transforma in durere si, de frica, dupa aceea iti vine sa sufli si-n iaurt.

Dar ce se intimpla, de fapt? De ce dintii nostri reactio­neaza atit de agresiv la cald, rece sau dulce? De multe ori, dentistii trebuie sa se transforme in detectivi pentru a afla adevarul. Oamenii nu vorbesc despre durerile lor de dinti cu aceeasi usurinta (ca sa nu spun placere) cu care vorbesc despre migrene, de exemplu, sau despre durerile de nastere, despre fracturile de la sport sau accidentele de masina. Spre deosebire de toate acestea, durerile de dinti nu au nimic eroic si, in loc sa obtii din „public” o reactie admirativa sau empatica, te alegi cu un „Imi pare rau” anemic, care, in realitate, inseamna „Si ce vrei de la mine? Ar trebui sa ai mai multa grija de dintii tai”.

Dintii sensibili reprezinta, insa, o problema importanta de sanatate, cu atit mai mult cu cit afecteaza aproape jumatate din populatie. Un studiu realizat de o companie farmaceutica in rindul medicilor dentisti arata ca peste 40% din populatia din Europa Centrala si de Est, cu virsta cuprinsa intre 20 si 45 de ani, are dinti sensibili. Cele mai afectate de aceasta problema sint femeile (48% sufera de dinti sensibili, spre deosebire de barbati, care au un procent mai redus, de 38%).

In România, unul din trei adulti are dinti sensibili. Daca aceasta proble­ma nu este tratata, in timp, se agraveaza si pot aparea afectiuni mult mai complicate. (Din acest motiv, vizita la medicul stomatolog o data la sase luni este foarte importanta pentru o diagnosticare corecta si un tratament adecvat.) Asa ca, hai sa lasam pudoarea deo­parte si sa vorbim deschis despre sensibilitatea dintilor nostri! In conditii normale, dentina (stratul ce inconjoara ner­vul dintelui) este acoperita de smalt la nivelul co­roanei dintelui si de gingiile ce-l inconjoara. In timp, stratul de smalt se poate subtia, iar gin­giile se pot retrage, lasind descoperit stratul de denti­na. Dentina repre­zinta o re­tea formata dintr-un numar mare de pori sau micro-tuburi dinspre ex­teriorul dintelui catre nervul acestuia, in centru. Atunci cind dentina este expusa, aceste micro-tuburi sint deschise mediului oral si astfel sint influentate de schimbarile de temperatura ale alimentelor sau de patrunderea aerului rece. „Sensibilitatea dentara este definita printr-o durere de scurta durata, ca un fulger, o durere ascutita care apare odata cu actiunea stimulilor reci, calzi, dulci, acri. Stimulul reuseste sa patrunda prin dentina expusa pina la nerv si astfel apare durerea. Aceasta dispare dupa ce stimulul este indepartat”, explica dr. Adina Vlasceanu, medic stomatolog.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Mai multe din health & diet