Devin măștile de protecție obligatorii după 15 mai? Declarațiile oficiale ale lui Ludovic Orban

Prim-ministrul Ludovic Orban a făcut câteva precizări cu privire la obligativitatea purtării măștilor de protecție după 15 mai.

Devin măștile de protecție obligatorii după 15 mai? Declarațiile oficiale ale lui Ludovic Orban

După 15 mai, când România va trece de la starea de urgență la starea de alertă, pe fondul pandemiei de coronavirus, va începe și relaxarea restricțiilor din ultima perioadă. Dar chiar dacă ne vom putea deplasa fără declarația pe proprie răspundere, iar frizeriile și cabinetele stomatologice se vor deschide, asta nu înseamnă că trebuie să fim mai puțin atenți ca până acum.

Masca va deveni obligatorie, a declarat la Digi24 prim-ministrul Ludovic Orban. Acesta a precizat că aceasta va trebui purtată în toate spațiile închise aglomerate (mijloace de transport în comun, magazine, serviciu etc.), iar cine nu respectă această regulă riscă sancțiuni. Acestea vor fi introduse gradual.

Referitor la numărul de măști existente pe piață și la posibiltitatea ca comercianții să le crească artificial prețul, Ludovic Orban a spus următoarele: „Nu cred că va fi necesar controlul preţurilor. Noi am căutat să dăm drumul producţiei de măşti chirurgicale, cu trei pliuiri, cele care sunt de uz curent și care asigură o protecţie de până la 80 la sută. Deja avem 23 de producători autorizaţi de entitățile din subordinea Ministerului Apărării, care au crescut capacitatea de producţie zilnică în România. Ne-am organizat ca, pe lângă importurile care se fac de către companiile private, să asigurăm pătrunderea pe piaţă a unei cantităţi suficiente de măști care să asigure satisfacerea cererii de măşti care va exista după data de 15.”

Persoanele vulnerabile vor primi măști de protecție gratuit, la fel și elevii care vor merge la școală în perioada 2-11 iunie pentru pregătirea pentru Bac și Capacitate.

Ludovic Orban a mai spus și că românii au respectat, în general, restricțiile din starea de urgență și că sancțiunile pentru cei care nu poartă masca de protecție vor fi impuse mai târziu. „Cred că lucrurile trebuie să se dezvolte gradual, nu trebuie să ne apucăm să sancţionăm oamenii. Trebuie ca oamenii să se obişnuiască cu purtatul măştii, să învețe să aibă măști la ei, de asemenea şi angajatorii să asigure măşti pentru personal”, a declarat prim-ministrul.

Citește și:
Câte persoane vor putea participa la nunți, botezuri și înmormântări după 15 mai

Foto: Arhiva Revistei ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din video