Deja-vu – fantomele memoriei

Doua treimi dintre adulti au trait cel putin o data in viata o experienta stranie, un fel de dedublare, o emotie trecuta, intensa, care ne invadeaza prezentul. Ce este? De unde vine? Cum trebuie interpretata?

Deja-vu – fantomele memoriei

Psihologii stiu deja ca oamenii inregis­treaza impresii si imagini cu mult inainte de a constientiza ceea ce au vazut. Creierul trimite semnale vizuale prin cel putin doua circuite, care se deplaseaza de la retina spre creier, in cortexul vizual. Si in ciuda faptului ca transmiterea informatiilor se face printr-un sistem impecabil construit, experienta arata ca exista o multime de moduri in care ea poate fi bruiata. Intr-unul din primele experimente menite sa creeze senzatia de „familiaritate in­constienta”, Larry Jacobs si Kevi Whitehouse, psihologi la Washington University, St. Louis, Missouri, au folosit 30 de voluntari, pe care i-au rugat sa memoreze o lista de cuvinte. La scurt timp dupa aceea, voluntarii, asezati in fata unui monitor, au fost rugati sa priveasca o alta serie de cuvinte (care se succedau unul cite unul in viteza) si sa le mentioneze pe cele incluse si pe prima lista. In felul acesta cei doi psihologi au incercat sa detecteze felul in care reprezentarea unui cuvint neobisnuit poate parea familiara, daca isi face aparitia pe ecran pentru citeva fractiuni de secunda.

„Am observat”, spune Jacobs, „ca atunci cind am incetinit viteza de derulare, in asa fel incit subiectii sa de­vina constienti de ceea ce au vazut, rata detectarii inadecvate a cuvintelor a sca­z­ut.” O.K. Jocul cu cuvintele al lui Jacobs si Whitehouse nu a creat acel boom straniu al senzatiei „deja-vu”, dar a demonstrat faptul ca oamenii acumuleaza nenumarate informatii fara sa observe si uita, pur si simplu, sursa din care le-au preluat.

Sentimen­tul de familiaritate vine din nenumarate sur­se, unele reale, altele imaginare, spune psi­hologul Kathleen McDermott, care studia­za memoria la Washington University. De exemplu, e foarte posibil sa vezi cele­bra scena a barului din L.A. Confidential, apoi sa intri in Formosa Cafe pentru prima data si sa ti se taie respiratia.

Pentru a testa rolul memoriei in produ­cerea senzatiei de „deja-vu”, Dr. Brown, in colaborare cu Elizabeth J. Mars, psiholog la Duke University, au pregatit un experiment menit „sa creeze in laborator un sentiment cit mai apropiat de familiaritatea inexplicabila pe care oamenii o percep uneori in viata reala”, declara ei. Cum? Au solicitat unor studenti la psihologie sa exa­min­eze un set de fotografii ce reprezentau imagini cunoscute din campusul universitar, alaturi de alte peisaje sau imagini din alte orase. Locatia imaginii nu e importanta pentru aceasta faza a experimentului. Vo­luntarii au fost rugati doar sa des­copere cruciulita alba sau neagra desenata pe fotografie. O saptamina mai tirziu, in a doua parte a experimentului, studentii au fost rugati sa reexamineze o alta serie de fotografii. Unele reprezentau aceleasi imagini din primul test, altele erau complet diferite. De aceasta data au fost rugati sa raspunda la intrebarea „ai fost vreodata aici?”.

S-a plecat de la ideea ca, in timpul in care studentii au incercat sa identifice cruciulitele din primul experiment, imaginile s-au imprimat inconstient in memorie si au lasat o impresie de familiaritate. Asteptarile cer­cetatorilor au fost confirmate: unii studenti care, in mod sigur si verificat, nu au fost niciodata pe vreo strada din Atlanta, de exemplu (in cel de-al doilea experiment au fost incluse imagini ale acestui oras) au declarat ca acele locuri le sint foarte cunoscute. Din pacate, insa, nici unul dintre subiecti nu a simtit acea explozie de emotie pe care o ge­nereaza fenomenul „deja-vu”. „Probabil ca doar atit se poate obtine in conditii de la­borator”, comenteaza Dr. Brown.

„In orice experienta, senzatia traita in viata reala e mult mai bogata. Dar am inceput sa indepartam straturile si sa ne apropiem de miezul misterului.” Evident, e nevoie de multe alte expe­rimente pentru a lamuri rezultatele sau lipsa de rezultate ale acestui test. Totusi publicarea lui a stirnit o furtuna de reactii si o multime de intrebari, mai ales din partea nespecialistilor. La urma urmei, de ce ne preocupa un subiect atit de iluzoriu ca senzatia de „deja-vu”? Da, e o experien­ta pe care o traim, dar cum poate fi aplicata? Si apoi, de ce fenomenul dispare cu virsta, cind, urmind un fir logic, ne-am fi asteptat la contrariu? Ce spune asta despre imbatrinire si memorie? Cine va raspunde la aceasta intrebare va gasi Lina de Aur.

Arhiva revistei ELLE

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din health & diet