Declarația pe proprie răspundere rămâne OBLIGATORIE după 15 mai. Numai în aceste situații!

Președintele țării, Klaus Iohannis, a afirmat că începând cu data de 15 mai, românii care părăsesc localitatea vor trebui să completeze o declarație pe proprie răspundere.

Declarația pe proprie răspundere rămâne OBLIGATORIE după 15 mai. Numai în aceste situații!

Președintele țării, Klaus Iohannis, a ținut o conferință de presă în care a prezentat măsurile pe care cetățenii trebuie să le respecte după 15 mai. După această dată va fi ridicată starea de urgență și instaurată cea de alertă. Iohannis a precizat încă o dată că purtarea măștii va deveni obligatorie în spațiile închise. În plus, a subliniat importanța respectării măsurilor de igienă și de distanțare socială.

Un alt punct important pe care acesta l-a adus în discuție a fost legat de modul în care românii se vor putea deplasa după 15 mai. „Se renunță la obligația de a sta acasă și la obligația unei declarații când ne deplasăm în interiorul localității', a declarat Klaus Iohannis.

Însă, lucrurile stau diferit când vorbim de ieșirea din localitate. Președintele țării a afirmat că declarația pe proprie răspundere pentru părăsirea localității va fi obligatorie, excepție făcând zonele metropolitane.

Deși Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a precizat luni că deplasările în afara localității se vor face în baza unei „declarații verbale', Klaus Iohannis a infirmat acest lucru, spunând că declarația trebuie să fie una scrisă.

„Este interzisă în continuare, în prima fază, ieşirea din localitate, cu câteva excepţii. Sunt excepţii naturale, cine merge la serviciu, la muncile agricole, pentru sporturi individuale, mersul cu bicicleta. Totuşi, când ieşim din localitate este nevoie de o declaraţie. În zonele metropolitane, din jurul marilor oraşe, nu e nevoie. Dacă mergeţi din Bucureşti într-un oraş de provincie, aveţi nevoie de o declaraţie scrisă', a declarat Iohannis.

Iată care sunt situațiile în care persoanele se pot deplasa în afara localităților:

 1. în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
 2. în scop umanitar sau de voluntariat;
 3. realizarea de activități agricole;
 4. pentru comercializarea de produse agroalimentare de către producătorii agricoli;
 5. îngrijirea sau administrarea unei proprietăți din altă localitate; eliberarea de documente necesare pentru obținerea unor drepturi;
 6. participarea la programe sau proceduri în centrele de tratament;
 7. din alte motive justificate, precum:
  − îngrijirea/însoțirea copiilor/membrilor de familie;
  − îngrijirea unei rude/afin sau persoană aflată în întreținere;
  − asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități;
  − deces al unui membru de familie.

Pe lângă aceste situații, românii vor mai putea ieși din localitate dacă au un motiv bine întemeiat precum:

 1. asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
 2. activități recreativ-sportive individuale desfășurate în aer liber (ciclism, drumeție, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare, pescuit și altele) cu participarea a cel mult 3 persoane.
 3. participarea la evenimente familiale, cu un număr limitat de persoane și respectarea regulilor de distanțare socială;
 4. pentru achiziția, service-ul, efectuarea itp sau alte operațiuni de întreținere a vehiculelor, activități care nu pot fi efectuate în localitatea de domiciliu.

Citește și:
În ce condiții putem merge la mare după 15 mai? Explicațiile ministrului Nelu Tătaru

Foto: Hepta

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din health & diet