Se vor deschide terasele imediat după 15 mai? Ce spun autoritățile

Un amendament la legea care prevede măsurile din starea de alertă votat de Senat prevede deschiderea teraselor după 15 mai.

Se vor deschide terasele imediat după 15 mai? Ce spun autoritățile

Un amendament la legea care prevede măsurile din perioada stării de alertă, propus de senatorul PSD Șerban Nicolae și adoptat de senatorii juriști, spune că după 15 mai, terasele s-ar putea deschide. Amendamentul modifică prevederile din legea transmisă de Guvern în Parlament.

Legea inițială transmisă de Guvern spunea că servirea produselor alimentarea sau a băuturilor alcoolice este interzisă atât în interiorul, cât și pe terasele restaurantelor, hotelurilor, motelurilor, cafenelelor sau altor localuri. Ceea ce e permis este comercializarea alimentelor și băuturilor, atâta timp cât clienții nu rămân în spațiile respective. E vorba despre livrarea la client, drive-in, room service sau take away.

Amendamentul adoptat de Senat spune, în schimb, următoarele:

Art.3 – (1) Pe durata stării de alertă se poate suspenda consumul produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice în spaţiile comune de servire a mesei din restaurante, hoteluri, moteluri, pensiuni, cafenele sau alte localuri publice, atât în interiorul, cât şi la terasele din exteriorul acestora. (2) Pe durata stării de alertă poate fi permisă prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice care nu se consumă în spațiile menționate la alin. (1), cu excepția teraselor unde se respectă măsurile de protecție sanitară.

Cu toate astea, în acest moment nu putem ști exact care va fi formula aleasă, pentru că legea trebuie să treacă și de Camera Deputaților. După 15 mai va avea loc relaxarea restricțiilor de până acum, dar asta nu înseamnă că ne vom întoarce la viața pe care o știam înainte de această pandemie.

Tot legat de subiectul redeschiderii teraselor, prim-ministrul Ludovic Orban declara acum doar câteva zile următoarele: „În ceea ce priveşte deschiderea teraselor, am avut o discuţie cu cei din HORECA şi m-am arătat deschis să discutăm pe data de 18 din nou. Vă spun, totul depinde de evoluţia epidemiei în cele două săptămâni 15 mai şi 1 iunie. Cu măsurile de relaxare nu va mai putea exista un control foarte strict din partea autorităţilor, în cea mai mare parte, ţinerea sub control a răspândirii virusului va depinde de comportamentul responsabil al fiecăruia.

Citește și:
De ce verificarea temperaturii nu este o metodă eficientă în combaterea răspândirii noului coronavirus

Foto: Arhiva Revistei ELLE

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din coronavirus update