„Mai bine izolat, decât ventilat, cu tot felul de sonde și tuburi în tine“ – mesajul președintelui Asociației de Terapie Intensivă din România

Dorel Săndesc, preşedintele Asociaţiei de Terapie Intensivă din România, transmite un mesaj dur în care explică ce presupune să fii internat cu coronavirus.

„Mai bine izolat, decât ventilat, cu tot felul de sonde și tuburi în tine“ – mesajul președintelui Asociației de Terapie Intensivă din România

Dorel Săndesc, preşedintele Asociaţiei de Terapie Intensivă din România, a vorbit la Digi24 despre experiența prin care trece un pacient care ajunge la terapie intensivă. În aceast perioadă, tot mai mulți dintre noi deplângem auto-izolarea pe care trebuie să o respectăm pentru a ne proteja în fața epidemiei de coronavirus. Dar distanțarea socială nu este nimic în comparație cu ce înseamnă să fii bolnav. Mesajul transmis de doctorul Săndesc este unul foarte dur, dar necesar pentru a ne face o imagine asupra pericolului cu care ne confruntăm.

„Mai bine izolat decât ventilat sau mai bine izolat decât intubat. Mai bine să contribuiți la rezultatul acestei lupte stând acasă. Să vă protejați sănătatea proprie, dar apoi, limitând transmiterea poate evităm vârful ăla foarte mare care să sufoce, să pună genunchiul pe sistemul sanitar”, spune doctorul Săndesc. „A ajunge acolo este ceva care e foarte greu de imaginat ca suferință pentru un om. Să ajungi să ai introduse în tine tot felul de tuburi, de ace. Peste tot. Un tub de plastic gros cât degetul mare de la mâna introdus pe gât până în trahee prin care să fii ventilat, catetere venoase introduse la baza gâtului, în gât chiar, să meargă până în inimă. Tot felul de aparate care pompează și scot aer din tine. Sonde care se vor introduce până în plămâni să îți aspire secrețiile. Sonde de plastic cu jet de aer negativ, cu aspirație. Sondă medicală, sondă nazo-gastrică care merge în stomac. Toate acestea fiind în tine. Să fii întors pe o parte și pe alta.”

„Sigur că da, pacienții primesc calmante, primesc sedative, dar, cu toate acestea suferință există și este enormă pentru că nu poți ține un om în comă profundă. Doar așa, că nu suferă. Atunci agravez prognosticul. Scad şansele de a fi salvat. Deci tabloul suferinței e deosebit la un pacient grav”, a mai spus președintele Asociației de Terapie Intensivă din România.

Citește și:
Designerul italian Sergio Rossi a murit în urma complicațiilor cauzate de infecția cu coronavirus

Foto: Libertatea

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din health & diet