Ce știm în acest moment despre efectele pe termen lung ale Covid-19

Doctorii încearcă să identifice care sunt repercusiunile pe care Covid-19 le poate avea pe termen lung asupra organismului nostru.

Ce știm în acest moment despre efectele pe termen lung ale Covid-19

Știm foarte bine care sunt simptomele bolii provocate de noul coronavirus, dar cunoaștem mai puțin este ce se întâmplă după vindecarea de Covid-19 și dacă pacienții care au învins boala vor avea de suferit pe termen lung din cauza ei.

Citat de Healthline, doctorul pneumolog Andrew Martin de la Institutul de Pneumoftiziologie Deborah din New Jersey, e de părere că „pacienții cu sindrom respirator acut, provocat în multe cazuri de Covid-19, pot rămâne cu plămânii permanent afectați”. Acesta a mai spus că „infecțiile respiratorii virale pot duce la orice, de la strănutare persistentă, care să dureze săptămâni sau luni, la respirație șuierătoare sau chiar astm.”

Nu oricine reușește să se vindece de Covid-19 are același risc de a întâmpina consecințe pe termen lung de la infecția cu noul coronavirus. Cele mai afectate sunt persoanele de peste 65 de ani, care trăiesc într-un cămin de bătrâni sau într-o instituție medicală și cele cu probleme grave la nivelul ficatului, rinichilor, plămânilor sau inimii. Sunt la risc și cei cu sistemul imunitar deficitar, cu diabet și cu obezitate morbidă.

Doctorul Gary Weinstein, de la Spitalul din Texas, spune că „atunci când pacienții au insuficiență pulmonară, întâmpină de multe ori și o disfuncție a celorlalte organe, cum ar fi rinichii, inima sau creierul. Pacienții cu simptome ușoare își vor reveni mai repede și e puțin probabil să aibă nevoie de oxigen, dar vor resimți slăbiciune și oboseală.”

Experții sunt de părere ca cei internați la Secțiile de terapie intensivă ale spitalelor pot suferi de sindrom post-traumatic. De asemenea, noul coronavirus poate infecta o parte a creierului ce se ocupa de respiratie și circulație, ceea ce va diminua abilitățile fizice și funcțiile cognitive. De asemenea, există posibilitatea ca noul coronavirus să afecteze o parte a creierului cu rol în respirație și circulație, iar consecințele sunt în acest moment încă necunoscute.

Citește și:
Imaginea emoționantă postată de o asistentă medicală care s-a izolat de familia ei pentru a-i proteja de coronavirus

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din video