Celulele stem, o asigurare pentru viata

Departe de a fi o descoperire recenta, celulele stem fac promisiuni frumoase. Incercind sa afle adevarul din spatele unei sperante vindute pe bani multi, Miruna Siminel relateaza...
 

Pret pe sansa la sanatate?
Discutabil, oricum. Dar sa vedem: pretul difera in functie de banca unde alegi sa conservi celulele stem. Sfatul meu este sa te documentezi atent, intreaba-ti prietenii de motivele optiunii lor, fiindca adesea recomandarile celor trecuti printr-o anumita experienta sint cele mai bune indicatoare.

Pentru recoltarea celulelor e nevoie de o trusa speciala (acel „kit de recoltare”), pe care unele banci o ofera gratuit. Kit-ul e responsabilitatea voastra, a parintilor. Voi trebuie sa il aduceti la maternitate, recoltarea propriu-zisa revenind medicului obstetrician. Apoi, in cel mai scurt timp, punguta cu singe ajunge in laboratorul bancii, unde se „prega­teste” in vederea criogenarii (inghetarii) ulterioare. (Tran­sportul se face in con­ditii de maxima siguranta, in frigidere speciale, astfel incit distanta sa nu fie o problema. Deci poti pastra celulele stem ale copilasului tau, chiar daca nu ai o banca la tine in oras!) si ca sa ajung unde voiam: costurile se invirt in jurul sumei de o mie de dolari, cu anumite variatii. Uneori, suma initiala include costurile stocarii pe intreaga viata, alteori e necesara o plata anuala pentru aceasta conservare (aproximativ 150 de lei). Vezi ce oferta ti se pare mai convenabila: Stem-Health Unirea ofera, de exemplu, posibilitatea de plata in trei rate. Cei de la Biogenis au pregatit un curs gratuit de parenting. Citi bani sa dai nu decid eu, insa ai grija cui ii dai; circula vorba ca doar jumatate din bancile de celule existente la noi ar avea autorizatiile necesare. Iar multe isi spun „prima banca din Romania” sau „singura banca”, deci atentie.

Madalina cea cu optimismul
Revenind la coincidente, taxiuri si oameni: incercam sa introduc pe cineva in text. Dar pe Madalina nu o poti povesti, ci doar transmite. Mi-a dat voie sa scriu orice, absolut orice din toate cite mi-a spus in cele trei ceasuri de „racit” cafele pe o terasa din Piata Victoriei (ca de baut sau mincat croissante n-am avut nici una timp). M-a rugat doar sa seman un strop de speranta printre rindurile mele. Sa rasara un fir de lumina din litera tiparului, de parca grijile n-ar fi deloc greu de alungat.

Vorbeam de o tinara doamna. Cea din taxi si de la conferinta era Madalina Rândasu. O bruneta tun­sa scurt, cu discurs coerent si carte de vizita impresionanta. Celulele ei stem ii salvasera viata. (Hopaa, aici voiam sa ajung! Care­ va ­sa zica am desco­perit aplicabilitatea minunatelor ce­lule si la adulti! Daca ai sti cit mi-am dorit sa gasesc ceva, cit de mic, pentru ma­te­rialul acesta, unde sa nu fie vorba despre celule stem si nou-nas­cuti. Ma simteam ca intr-un grup al adultilor discriminati fiindca au ratat startul de a avea propriile lor celule conservate. Nu ar fi fost corect…)

Acum, sa fac tabloul unei boli maligne (ca aceea din discutie, mai exact Hodgkin) n-ar fi relevant, asta gasesti oriunde pe net. Sa spun ca Madalina si-a aflat diagnosticul la trei luni dupa ce devenise mama ar fi cam lacrimogen, sa recunosc ca mi s-au umplut ochii de lacrimi cind mi-a zis „Miruna, am trait momente de frica PU-RA!” ar fi prea putin stilul ELLE si al meu personal (care n-am plins niciodata la vreun film. si da, am vazut Titanic!).

Ce are rost sa iti spun e ca Madalina s-a tratat integral in Romania, la spitalele noastre din Bucuresti. „Am avut un noroc fantastic! Am dat numai peste profesionisti. si fara spaga.” Despre medicii care i-au iesit in cale are un fel de a vorbi care te face sa te intrebi daca oamenii astia chiar exista. Despre dr. Oana Ciocan, de la Clinica de Hematologie a Spitalului Coltea, spune ca e unul dintre cei mai buni specialisti, care a stiut de la bun inceput sa-i prezinte optiunile de tratament: medicamente, medicamente, medicamente sau… tratament cu celule stem!

Ceea ce pentru noi suna SF se pare ca pentru medicii nostri a devenit aproape rutina. Din 2001 pina in mai  2008, departamentul de transplant medular al Spitalului Fundeni a inregistrat un numar de 100 de cazuri, iar in decembrie 2009 sarbatorea deja 200 de auto- si allotransplanturi (unde donatorul si primitorul sint diferiti) la adulti si copii, cu o rata de succes de 85%! Aici s-au facut testele de compatibilitate cu fratele sau (pen­tru varianta in care chi­­mioterapia i-ar fi distrus ei tot „potentialul” stem propriu) si a cunoscut-o pe cea care avea sa o pa­zeasca asemeni unui inger (Madalina zice, nu eu!), dr. Zsofia Varady, medic primar hematologie in cadrul clinicii de la Fundeni. si fiindca rezultatele obtinute prin terapia clasica nu au fost cele asteptate, s-a recurs la varianta inovatoare.

Ce inseamna transplantul de celule stem?
Am intrebat specialistul, iar dr. Varady mi-a explicat pe limba mea: „In primul pas distrugi maduva hematogena a pacientului cu chimio- si/sau radioterapie, iar dupa acest pas o inlocuiesti cu alte celule. La autogrefa pui celulele proprii ale pacientului, pe care le-ai recoltat si crioprezervat anterior, iar la allogrefa pui celule recoltate de la un donator sanatos compatibil. si exista bineinteles o perioada de 12-21 zile in care ma­duva este complet distrusa si celulele noi inca nu au inceput sa lucreze. In aceasta perioada, pacientii se afla la «izolare» ca sa-i protejam de infectii fatale”.

Din vorbele ei pare atit de simplu, incit aproape as fi uitat ce imi povestise Madalina despre asta: „Durerea venea in valuri. Ai nevoie de putere sa treci peste, fiindca nu poti lua decit paracetamol. si o mare capcana e sa te intrebi de ce, de ce eu. Consuma din pu­te­re”. In plus, in prima parte a perioadei de transplantare, a stat trei saptamini departe de fetita ei, Alessia.

M-a intrebat daca stiu cum e sa-ti fie un dor din ala de sa te doara sufletul. Apoi m-a uimit, spunindu-mi ca ei nu i-a fost deloc dor, nu si-a permis sa-i fie, doar ii lipsea fetita. Fiindca toata energia si-o concentra pe „facut celule”. „Iar in momentul cind mi s-a spus ca sint destule, inainte de a ma bucura mi s-a facut dor de fetita mea. Un dor din ala…”
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Mai multe din health & diet