Ce spun unghiile despre starea ta de sanatate

Cum bine stim, aspectul unghiilor poate semnaliza anumite probleme de sanatate, carente sau o ingrijire precara. Fii pe faza, citeste semnele organismului si actioneaza prompt, atunci cand este cazul!

Ce spun unghiile despre starea ta de sanatate

Ne place sa ne coloram unghiile in toate nuantele posibile, de la abordarile clasice, la cele experimentale, dar trebuie sa fim atente si la semnalele SOS, indicate de aspectul unghiilor. Una este sa ti le patezi prin straturi repetate de pigmenti aplicate fara o baza protectoare, si alta este cand unghiile sunt foarte subtiri, sensibile, capata striatii, devin prea rosii sau prind un aspect neuniform.

Unghiile pot fi afecatate de probleme dermatologice, infectioase sau de traumatisme locale care fie decoloreaza paleta unghiala, fie modifica forma unghiilor, semnalizand diverse boli renale, hepatice, boli cardiovasculare, anemie sau diabet zaharat.

Petele, fragilitatea severa sau striatiile pot indica anumite deficiente de minerale si vitamine. De exemplu, daca exista o carenta de zinc sau de proteine, unghiile ne semnalizeaza problema prin aparitia unor pete albe. Lipsa fierului din organism este indicata prin curbarea nefireasca a unghiilor si posibila striere a acestora, anemia este semnalizata printr-un aspect sters, tern si prin slabirea patului unghial, unghia decolorata (jumate alba, jumatate roz) poate reflecta probleme ale rinichilor, iar unghiile mult prea rosii pot fi un semnal pentru afectiuni ale inimii. Cand organismul se confrunta cu o carenta din complexul vitaminic B, de exemplu, unghiile se fragilizeaza rapid, devin uscate, ridate (afectate de striatii) si pot capata o culoare mai inchisa decat cea normala.

Pe scurt, iata ce spun unghiile despre starea ta de sanatate?

Cateva afectiuni care pot modifica aspectul unghiilor:

  • unghii verzui: infectii bacteriene;
  • unghii casante, care se rup foarte usor: afectiuni ale tiroidei;
  • unghii ingalbenite: infectii ale sinusurilor sau polipi nazali;
  • striatii intense pe suprafata unghiilor: psoriazis;
  • unghiile cu proeminente, bombate, de forma convexa: artrita reumatoida;
  • unghiile capata un aspect opac: probleme hepatice;
  • unghii decolorate (jumatate alba, jumatate roz): boli renale;
Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din health & diet