Ce reguli de protecție recomandă Raed Arafat pentru masa la restaurant

Raed Arafat a enumerat acele reguli de protecție care ne-ar proteja de infectarea cu coronavirus atunci când luăm masa la restaurant, după 1 septembrie. Iată care sunt acestea.

Ce reguli de protecție recomandă Raed Arafat pentru masa la restaurant

Câteva reguli de protecție simple ne vor ajuta să ne bucurăm de acum înainte de o masă la restaurant, dat fiind că acestea se redeschid după 1 septembrie. Invitat la postul de televiziune Digi24, Raed Arafat a vorbit despre acestea și despre lucrurile la care ar trebui să fim atenți atunci când decidem să luăm masa în oraș.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a menționat cele câteva reguli de protecție pe care fiecare individ ar trebui să le aplice pentru sine, dar a vorbit și despre regulile pe care ar trebui să le respecte unitățile de alimentație publică. Acestea, spune specialistul, nu trebuie să fie pline, ospătarii trebuie să poarte tot timpul mască și să își dezinfecteze mâinile după ce au servit la o masă și au trecut la o alta.

Arafat a vorbit despre reguli de protecție în contextul în care, spre deosebire de terasele care funcționau în regim de restaurant, în unitățile de alimentație unde activitatea se desfășoară în spații interioare riscul de infectare cu noul coronavirus este crescut. „Noi am avut discuții cu reprezentanții HoReCa. Interesul lor nu e numai să nu se infecteze vreunul dintre clienți. În primul rând este să nu se infecteze personalul lor, pentru că altfel închide restaurantul sau închide activitatea. Interesul lor e clar să se respecte regulile. Aici și clienții trebuie să respecte regulile, iar clientului care nu respectă regula trebuie să i se ceară să plece.”, a subliniat șeful DSU.

Dintre acele reguli de protecție care vizează atât restaurantul, cât și clienții, cea mai importantă este că unitatea respectivă nu trebuie să fie plină. Astfel, a explicat Arafat, clientul trebuie să constate că nu este ocupată întreaga capacitate a unității. Procentul care poate fi utilizat de clienți rămâne încă să fie stabilit de Ministerul Sănătății.

„Dacă vezi toate mesele pline, una lângă cealaltă, înseamnă că nu se respectă regulile. Dar nu cred că cineva va face acest lucru și cred că se va respecta această măsură. Poate se păstrează mesele, dar va fi scris pe unele Nu se stă la această masă.”

Dezinfectarea constantă și purtarea măștii sunt alte reguli de protecție esențiale pentru ca activitatea în restaurante să nu se transforme într-un risc major de infectare. Raed Arafat a subliniat încă o dată faptul că mănușile nu sunt esențiale pentru protecție – „ba, mai mult, dă un sentiment fals de siguranță. Mănușile nu sunt atât de importante, cât dezinfectarea. Faptul că ai mănuși pe mână, trebuie după fiecare client fie să te dezinfectezi, fie să schimbi mănușile.” De aceea, antreprenorii care dețin restaurante trebuie să se asigure că personalul se dezinfectează între clienți, între servirea la mese diferite. „Chiar dacă este un cost în plus, este cea mai bună metodă de a proteja și personalul și să-l păstrezi să lucreze.”

Între aceste reguli de protecție, purtarea măștii, atât de personal, cât și de cei care servesc masa în restaurant, atunci când nu mănâncă, este binevenită. „Purtarea măștii pentru personal este obligatorie. Cel care stă la masă nu va putea să mănânce cu mască, dar poate a mâncat și dacă stau de vorbă și poartă mască se protejează mai bine.”

Citește și:
OFICIAL: Se redeschid restaurantele din 1 septembrie. În ce condiții vor funcționa?

Foto: arhiva ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din video