Ce măsuri de relaxare sunt propuse după 1 iunie?

Un comitet interministerial va stabili acele măsuri de relaxare care pot intra în vigoare începând cu 1 iunie 2021. Ședința comitetului va avea loc vineri, pe 7 mai.

Ce măsuri de relaxare sunt propuse după 1 iunie?

Anumite măsuri de relaxare ar putea intra în vigoare după data de 1 iunie 2021, iar ele ar viza mai ales persoanele vaccinate, care s-ar putea bucura de anumite facilități. Măsurile vor fi stabilite în urma întrunirii unui comitet interministerial, vineri, pe 7 mai, de la ora 11:00. Digi 24 anunță, pe surse, că pe ordinea de zi a ședinței vor fi patru seturi de propuneri, acestea privind domeniul HoReCa, spațiul public, evenimentele publice și pe cele private – inclusiv cele sportive – și mediul de lucru.

Astfel, HoReCa ar beneficia de măsuri de relaxare, propunându-se deschiderea unităților la capacitate maximă, în condițiile în care atât personalul, cât și clienții sunt vaccinați cu ambele doze. Dacă aceștia nu sunt vaccinați încă, propunerea este de deschidere la o capacitate de 70%.

Și acele măsuri de relaxare care privesc evenimentele sunt generoase: la evenimentele publice și private, inclusiv cele sportive, este propusă deschiderea la capacitate maximă în condițiile în care participanții sunt vaccinați cu ambele doze.

Și renunțarea la masca de protecție în vacanțe, în locurile specifice, la munte și la mare, se numără printre propunerile de măsuri de relaxare care ar urma să fie adoptate. Această măsură va fi, însă, relaxată doar dacă este posibilă menținerea distanțării fizice față de ceilalți.

Alte măsuri privesc munca – atât în sectorul public, cât și în cel privat, persoanele care au primit ambele doze de vaccin ar putea fi scutite de la purtarea măștii.

Premierul Florin Cîțu a declarat luni că nu privește astfel de măsuri, care privilegiază persoanele vaccinate, ca fiind discriminatorii: „Eu vreau să mă asigur că toți românii au acces la vaccin și nu există discriminare. Dacă ai avut acces la vaccin și n-ai vrut să te vaccinezi…, o să fie complicat”. Recent, acesta a dat exemplul Germaniei, care adoptă, de asemenea, măsuri de relaxare valabile doar pentru persoanele cărora li s-a administrat vaccinul.

Citește și:
Suplimentele alimentare – beneficii reale sau iluzii?

Foto: arhiva ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Mai multe din health & diet