Ce maninca nutritionistii de Craciun

La teorie sint de zece, dar sa vedem cum stau cu practica. Punind intrebari tintite, ELLE a verificat bine cit se respecta din ceea ce se predica. Studiu de caz: masa de Craciun!

Asadar, si nutritionistii gresesc, ne-am linistit inca o data. Craciunul e o sarbatoare de petrecut in familie, insa nu in jurul mesei. Cu toate astea, Mihaela Bilic spune foarte relaxat ca si ea maninca exact ca toti romanii: „Maninc sarmale, cozonac, tochitura, friptura. Deci maninc absolut tot. Sint de acord sa ne rasfatam cu mincare, dar haideti sa nu o facem chiar foarte lata! Asadar pot sa existe toate felurile de mincare traditionala, cu conditia sa nu fie toate la o masa'. Iar ca exemplu de mincare foarte sanatoasa si nepericuloasa (pentru silueta) mentioneaza piftia. „Chiar daca e facuta din porc sau din curcan, cu conditia sa fie foarte bine degresata, este extrem de saraca in calorii si poate fi foarte gustoasa si picanta. In plus, este o varianta foarte sanatoasa de aperitiv in fata oricarui tip de mezeluri.' Nici salata de boeuf nu lipseste, dr. Bilic adaugind la aceasta doar jumatate din cantitatea de maioneza obisnuita. „Sa nu uitam ca se numeste SALATA. Asta inseamna ca trebuie sa se vada legumele, nu o pasta inecata in maioneza.'

Mergind mai departe cu meniul, se pare ca pe masa ei e prezenta si ciorba. Insa la o socoteala simpla deja par mult prea multe feluri de mincare ca sa se termine fara regrete si straturi adipoase. Imediat am banuit ca trebuia sa mai fie un secret: toata mincarea traditionala de Craciun poate exista, insa repartizata, cumva, pe toata ziua: „Dimineata aperitivele, la prinz o portie de ciorba si o bucata de friptura cu salata si seara sarmalele'. „Chiar faceti treaba asta, doamna doctor?', o intreb. A recunoscut ca si-a impus s-o faca de mult timp, iar in ultima vreme a inceput sa si reuseasca. „Cred ca tine mai mult de autoeducatie. In plus, daca cei din jur inteleg efortul tau, sint de acord si participa, e mult mai usor. Fiindca, daca esti la parinti si ei insista sa maninci la o masa si sarmale, si cozonaci, si friptura, si tort, este clar ca nu ai cum sa reusesti.' Ce mananca nutritionistii de Craciun

Alimente traditionale scoase din meniu

Toata redactia ELLE e fan prajituri. De fiecare data cind una dintre noi pleaca din tara sau acasa la parinti, prima intrebare e „ce ne aduci bun?'. Asa ca, evident, ne-am intrebat daca exista vreun fel de aliment pe care sa-l consumam la masa de Craciun ca sa astimpere pofta de dulce de la final. Pentru ca maninci, maninci, maninci si, cind vine tortul, faci sacrificiul suprem si-l maninci si pe el.

Rizind de o astfel de intrebare, dr. Bilic ne da binecuvintarea. Insa, atentie, ne-am bucurat prea repede: „Ce sa spun, cred ca daca ne dorim cu adevarat tort, e mai bine sa mincam 4 lingurite, decit sa incercam sa ne pacalim pofta de dulce cu un alt dulce, mai putin periculos'. Patru lingurite?! Redactia e dezamagita. „Cred ca treaba asta tine putin si de rasfat. Nu te opreste nimeni, poti sa maninci si tot tortul! Trebuie doar sa-ti asumi responsabilitatea. Nu ne putem plinge apoi ca ne-am ingrasat! Maninci, dar apoi iesi afara si alergi o ora. Si atunci, chiar iti permiti o felie de tort fara sa ai nici un fel de mustrari de constiinta.'

Dr. Damaschin spune ca a scos porcul de pe lista: „Eu nu mai gatesc decit simbolic porc. Mai mult pentru musafiri si sot. El nu este obligat sa accepte optiunile mele alimentare. A avut perioade in care a «aderat» la acestea, insa acum s-a oprit'. Se pare ca porcul e cel mai pacatos, caci si dr. Bogdan se lauda ca a renuntat la preparatele din carne de porc sau la untura si la combinatiile greu digerabile (fripturile si cirnatii prajiti cu cartofi sau orez).

Insa in capul listei cu cele mai mari greseli din alimentatie sta cantitatea consumata. „Chiar daca romanul spune ca urmeaza traditia cu sacrificarea porcului, gatitul din carne de porc si asa mai departe, uita ca din traditie face parte si colindul: mersul pe jos, prin frig, kilometri intregi si impartirea bucuriei cu ceilalti oameni.' Desigur, traditia ne-a asigurat echilibrul, insa noi am preluat doar ce ne-a fost mai comod. Cu atit mai mult ca este frig, organismul este obligat sa cheltuiasca mai multe calorii ca sa asigure incalzirea, ca o centrala termica, deci ii trebuie combustibil, explica dr. Bilic. „Daca aveti pofte din acestea si chiar nu vreti sa va refuzati nimic de sarbatori, MISCATI-VA!'

Iar dr. Anda Avramescu adauga pe lista neagra inca un fel de aliment: mezelul! „Nu consum preparate din porc, de nici un fel, iar carne de pasare foarte rar. Carnea de porc are grasimi saturate si colesterol, adica grasimile de proasta calitate. Mezelurile si afumaturile au, in afara de aditivi, multa sare si putine fibre.' Zici ca s-au inteles intre ele doamnele, caci dr. Bilic e foarte revoltata: „Avem o mare problema noi, romanii, cu aceste mezeluri si brinzeturi. Mincam prea multe! Mezelurile sint foarte bogate in calorii. De asta, ele se pun pe piine si iti ajung la o masa, nu trebuie sa mincam un platou intreg o data'.

Iar lista de pacate se incheie cu alcoolul, pentru ca el „merge' bine cu toate bucatele de pe masa. Atentie, insa! Alcoolul in combinatie cu produsele care contin grasimi, in special, are aceasta capacitate „negativa': ajuta la metabolizarea mult mai rapida a grasimilor din alimente in grasimi de depozit din organism. Bun, dar despre ce cantitate de alcool vorbim? Dr. Bilic spune ca si clasicul pahar de vin e suficient… In redactie, dezamagire. Chiar daca sintem mai degraba devoratoare de prajituri decit de vin, ne-am fi dorit totusi vesti bune. Caci, Mosule, noi am fost cuminti si harnice tot anul. Asa ca am merita, macar de sarbatori, un tort care sa nu-ngrase si… eventual, inc-un stomac. De rezerva!

Miruna Siminel
Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Unica.ro
Mai multe din health & diet