Când va dispărea, de fapt, noul coronavirus? Avertismentul sumbru al Organizației Mondiale a Sănătății

Reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății declară că sunt șanse mari ca noul coronavirus să nu fie eradicat vreodată.

Când va dispărea, de fapt, noul coronavirus? Avertismentul sumbru al Organizației Mondiale a Sănătății

În cadrul unei ședințe ce a avut loc la Geneva, Dr. Mike Ryan, directorul Programului de Urgențe al Organizației Mondiale a Sănătății a declarat că există șanse ca noul coronavirus să nu dispară niciodată.

„Nici HIV nu a dispărut. Nu compar cele două boli, dar cred că e important să fim realiști. Nu cred că cineva poate prezice când sau dacă virusul va dispărea”, afirmă Ryan. În plus acesta subliniază și faptul că „deși HIV nu a fost eradicat, ne-am obișnuit să trăim cu el, am descoperit terapii, metode de prevenție, iar oamenilor nu le mai este atât de teamă ca odinioară. Le oferim viață oamenilor infectați cu HIV, vieți lungi și sănătoase”.

Conform ultimelor date, peste 4,3 milioane de cazuri de infectări au fost raportate la nivel mondial. În același timp, specialiștii lucrează constant la crearea unui vaccin eficient. În momentul de față peste 100 de vaccinuri sunt în curs de dezvoltare, unele dintre ele fiind chiar deja testate pe oameni. Dar toate sunt încă în faza experimentală.

„Am putea să eliminăm virusul cu ajutorul unui vaccin. Dar acesta ar trebui să fie creat, să fie eficient și mai ales disponibil tuturor. Această boală s-ar putea transforma într-o problemă care va persista mult timp. Sau poate că nu. Cred că nu putem să facem promisiuni și nici să dăm date concrete”, spune Ryan.

Dr. Maria Van Kerkhove, epidemiolog în cadrul OMS spune că modul în care vor evolua lucrurile depinde de fiecare dintre noi. „Am văzut țări care au reușit să țină virusul sub control”. Iar Directorul General al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, subliniază că e o problemă care ne vizează pe toți și că întreaga populație ar trebui să contribuie la eradicarea pandemiei.

În întreaga Europă au fost introduse măsuri de relaxare, iar în acest context tot mai multe țări vorbesc despre o posibilă redeschidere a granițelor. Dar experții în sănătate spun că această relaxare va trebui să vină cu o serie de măsuri stricte de prevenție, pentru a împiedica apariția unui nou val.

CONȚINUT VIDEO ELLE

„Trebuie să ne obișnuim cu ideea că o să mai dureze ceva timp până când vom depăși această pandemie”, concluzionează Maria van Kerkhove.

Citește și:
Fumatul te protejează de noul coronavirus? Ce spune Organizația Mondială a Sănătății

Foto: Arhiva Revistei ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din video