Când se va termina pandemia de coronavirus? Ce spun specialiștii

Când se va termina pandemia de coronavirus? Mă pot infecta de mai multe ori? Acestea sunt doar câteva întrebări la care un specialist răspunde.

Când se va termina pandemia de coronavirus? Ce spun specialiștii

Numărul persoanelor infectate cu noul coronavirus este în continuare în creștere în cele mai multe regiuni ale lumii. Iar în ceea ce privește cazul României, experții spun că un nou val de cazuri va avea loc în jurul Paștelui. De asemenea, în majoritatea țărilor, oamenii practică autoizolarea și distanțarea socială de aproape o lună. Așa că, întrebarea de pe buzele tuturor este: „când se va termina?”..

Robert Norton, doctor și profesor la Auburn University, a acordat celor de la People un interviu în care vorbește despre când lucrurile vor putea reintra în normalitate, despre posibilitatea de a te infecta de mai multe ori cu coronavirus, dar și despre multe alte subiecte legate de COVID-19.

„Realist vorbind, cred că anumite regiuni se vor confrunta și pe timpul verii cu acest virus. Deși numărul persoanelor infectate va scădea în orașele afectate grav în acest moment, vor mai fi locuri în care virusul va fi prezent”, spune Norton. Acesta explică și că virusul va deveni sezonier, asemenea unei gripe, așa că, chiar dacă va dispărea pe timpul verii din anumite regiuni, sunt șanse mari să reapară în toamnă.

O altă întrebare pe care mulți oameni și-o pun este dacă, odată infectat cu coronavirus, există șanse ca acest lucru să se întâmple din nou. Norton explică că „în acest moment, trebuie să spun că este posibil, dar nu știm cu exactitate procentajul oamenilor care vor putea suferi de COVID-19 din nou. În prezent, 80-85% dintre persoane nu necesită spitalizare. Așa că, aceștia vor fi mult mai rezistenți dacă vor fi din nou infectați. Dar asta nu înseamnă că nu îi va afecta deloc, fiindcă nu putem să știm exact cum va reacționa sistemul lor imunitar. Mai adaugă și că, până când nu vom avea date clare care să ne facă să înțelegem mai bine cum funcționează virusul, nu poate oferi un răspuns concret”.

CONȚINUT VIDEO ELLE

În ceea ce privește distanțarea socială, Norton afirmă că este o măsură de protecție pe care încă trebuie să o practicăm. „Mulți oameni au simptome mai puțin grave sau chiar deloc, și nu știu că sunt infectați. Așa că, o simplă ieșire la cumpărături sau o vizită făcută prietenilor sau familiei, poate duce la infectarea altor persoane.”

Aceeași distanțare socială o recomandă și în cazul persoanelor care s-au vindecat de COVID-19. „Chiar dacă te simți bine, cel mai bun lucru pe care îl poți face este să stai în casă. Încă nu știm cu exactitate dacă oamenii au căpătat imunitate sau dacă sunt în continuare contagioși, așa că cea mai sigură opțiune este să respecți distanțarea socială”.

Citește și:
Coronavirus și sarcina: un medic ginecolog răspunde la toate întrebările tale

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din video