Bill Gates anunță când ar putea începe producția la scară largă a unui vaccin pentru coronavirus

Găsirea și producția unui vaccin pentru coronavirus este cea mai mare speranță că vom depăși curând această criză de sănătate. Bill Gates a explicat pentru CNN cât de aproape suntem de acest moment.

Bill Gates anunță când ar putea începe producția la scară largă a unui vaccin pentru coronavirus

Găsirea unui vaccin pentru coronavirus a devenit prioritatea numărul unu pentru miliardarul și filantropul Bill Gates. Mai precis, pentru fundația acestuia, Bill și Melinda Gates, care finanțează șapte dintre cele mai promițătoare idei din care ar putea rezulta un vaccin.

Bill Gates, co-fondator al gigantului Microsoft și totodată filantrop, co-fondator al Fundației Bill și Melinda Gates, are multe de spus despre noul coronavirus – în fapt, preocuparea lui pentru probleme de sănătate, și mai ales pentru epidemii, de când a decis să se concentreze mai degrabă pe munca caritabilă, a și generat o mulțime de știri false care îl arată drept un obsedat de virusuri și eventual promotor al multor conspirații. Dar, dincolo de asta, este clar de câțiva ani deja că Gates s-a specializat în testare și auto-izolare, inovații medicale și moduri în care acestea ar putea ajunge la un public larg.

De altfel, Fundația Bill și Melinda Gates a participat la crearea Center for Epidemic Preparedness Innovations, iar recent a creat și COVID-19 Therapeutics Accelerator, o entitate în care s-au investit deja 125 de milioane de dolari și al cărei scop este accelerarea dezvoltării unor tratamente pentru Covid-19.

Dată fiind implicarea lui, Bill Gates a fost invitat-ul podcast-ului CNN Fareed Zakaria GPS', unde a vorbit despre posibilitatea găsirii, dar și a producției în masă a unui vaccin pentru coronavirs, și a dat și un orizont de timp pentru acest plan. „Dacă totul ar merge perfect, am putea începe să producem la scară largă într-un an. Ar putea să dureze până la doi ani.”

De altfel, Gates a ținut să specifice că producția unui vaccin pentru coronavirus nu ar putea începe în septembrie, așa cum s-a speculat, cu optimism, până acum. „Eu și doctorul Fauci (medicul imunolog care conduce Institutului naţional pentru boli alergice şi infecţioase din SUA, care face parte din comisia care se ocupă de gestionarea epidemiei în SUA, n.red.) am tot vorbit despre 18 luni, ca să nu creăm așteptări prea mari.”

Gates a mai discutat și măsurile necesare pentru ca SUA să iasă, treptat, din izolare – deși unele dintre state au început să relaxaze deja măsurile de prevenție. Și, de asemenea, și-a exprimat și opinia despre numărul de teste care se efectuează în țară. Deși autoritățile din SUA, împreună cu Donald Trump, afirmă că țara a recoltat și a prelucrat un număr record de teste, Gates spune că „a te concentra pe numere arată greșeala pe care am făcut-o în sistemul de testare. Sunt testați oameni care nu îndeplinesc criteriile, și în orice moment în care nu primim rezultatul unui test în 24 de ore, valoarea acelui test este redusă dramatic.”

Pe lângă discuția despre un posibil vaccin pentru coronavirus, Gates a menționat și faptul că cel mai indicat scenariu pentru redeschiderea economiei ar presupune în primă fază reluarea unor activități de valoare, precum redeschiderea școlilor, munca în producție și construcții, și găsirea unei modalități de a relua aceste activități astfel încât oamenii să poarte în continuare măști și să practice distanțarea socială.

Citește și:
Raed Arafat: cum va arăta perioada de după 15 mai și de ce nu trebuie să ne așteptăm la revenirea vieții de dinainte de pandemie

Foto: arhiva ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din video