Avertismentul OMS cu privire la vaccinul împotriva coronavirusului: acest nu va înlocui carantina și alte măsuri

Vaccinul împotriva coronavirusului a fost deja anunțat de mai multe companii producătoare care au avut rezultate excelente în teste, însă acesta nu poate înlocui, pentru moment, carantina, testarea și anchetele epidemiologice.

Avertismentul OMS cu privire la vaccinul împotriva coronavirusului: acest nu va înlocui carantina și alte măsuri

Vaccinul împotriva coronavirusului a fost deja anunțat de companii precum Moderna sau Pfizer, care au avut rezultate excelente în testările pe mii de oameni, lucru care a generat un val de optimism la nivel mondial cu privire la un eventual final al crizei cauzate de pandemia de coronavirus.

Însă directorul Organizației Mondiale a Sănătății avertizează că, momentan, vaccinul împotriva coronavirusului nu este o soluție care va rezolva toate problemele. De aceea, e necesar ca statele să păstreze în continuare în vigoare măsuri precum testarea, urmărirea contacților prin intermediul anchetelor epidemiologice și chiar și carantina, pentru a putea pune definitiv capăt pandemiei.

Directorul Organizației Mondiale a Sănătății Tedros Adhanom Ghebreyesus a atras atenţia că vaccinul împotriva coronavirusului nu va fi suficient de unul singur pentru a învinge pandemia. „Un vaccin va completa alte instrumente pe care le avem, nu le va înlocui”, a afirmat şeful OMS, într-o ședință a agenției la care a fost prezent, după revenirea din perioada de autoizolare, când și-a exercitat atribuțiile de la distanță.

Atât Tedros Adhanom Ghebreyesus, cât și alți oficiali OMS au încercat să tempereze entuziasmul mondial legat de anunțurile privind vaccinul împotriva coronavirusului în ultimele zile. Pfizer, în colaborare cu BioNTech, a anunțat că varianta sa de vaccin are o eficiență de 90% în teste, în vreme ce Moderna a anunțat o eficiență de aproape 95%, iar varianta rusească, Sputnik, ar fi eficient în proporție de 92%.

„La început, cantităţile vor fi limitate şi, prin urmare, personalul medical, vârstnicii şi persoanele la risc vor avea prioritate şi sperăm că aceasta va face să scadă numărul deceselor şi va permite sistemelor de sănătate să reziste”, a subliniat directorul OMS dificultățile logistice pe care le va întâmpina vaccinul împotriva coronavirusului în distribuirea lui.

„Însă aceasta va lăsa încă mult teren virusului să opereze”, a avertizat oficialul, iar îndemnul lui este ca toate măsurile care țin sub control răspândirea virusului, precum testarea, carantina și anchetele să nu fie sistate prematur.

Citește și:
De ce mor de Covid-19 adulții fără probleme de sănătate? Explicațiile expertei în sănătate publică Ioana Stăncel

Foto: arhiva ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din health & diet