Avertismentul Ministrului Sănătății: „Ne gândim și la restricționarea circulației în anumite localități”

Numărul mare de persoane diagnosticate cu coronavirus în România în ultima perioadă este considerat un adevărat semnal de alarmă pentru autorități.

Avertismentul Ministrului Sănătății: „Ne gândim și la restricționarea circulației în anumite localități”

Așa cum probabil deja știi, numărul persoanelor diagnosticate cu coronavirus în România a fost în creștere în ultima perioadă, lucru cauzat în special de ignorarea măsurilor de protecție, a distanțării sociale și nerespectarea regulilor esențiale de igienă.

Pe măsură ce ne îndreptăm spre noi măsuri de relaxare, autoritățile sunt din ce în ce mai îngrijorate cu privire la efectele măsurilor de relaxare aflate acum în vigoare și nu exclud impunerea unor restricții, dacă va fi nevoie de acestea.

Într-un interviu acordat Digi24, Nelu Tătaru, Ministrul Sănătății, a vorbit despre unele posibile măsuri de restricție care s-au putea lua în condițiile în care numărul persoanelor bolnave va fi în continuare pe o pantă ascendentă. Ministrul Sănătății s-a arătat îngrijorat în special de situația actuală de pe litoral și din stațiunile de pe Valea Prahovei, locuri asaltate de turiști în ultima vreme, în special în weekend.

„Trebuie să facem o analogie și să vedem ce înseamnă tot turismul de pe Valea Prahovei apoi tot litoralul. Vine populație din toată țara și se reîntoarce, făcând o transmitere comunitară în localitățile lor. Acolo se respectă cel mai puțin regulile și atunci reevaluarea ca și controale la agenții economici, reevaluarea la județele de unde au venit acești conaționali. În următoarele două-trei zile vom vedea județele care au creșteri”, a subliniat Nelu Tătaru pentru Digi24.

Întrebat dacă este necesară impunerea carantinei în anumite locuri de vacanță, ministrul a spus că nu, dar că „agenții economici trebuie să respecte regulile care au fost stabilite. Dacă nu sunt respectate, se vor lua măsuri”.

„Nu este intenția noastră să ne transformăm în stat polițienesc, relaxarea a fost însușită, și-a dat acordul tot ce a însemnat industrie din domeniul respectiv. Au fost de acord cu regulile, să le respecte. E o relaxare pe care ne-am asumat-o toți. Ar fi trebuit să nu ajungem aici. Mai vedem și această bagatelizare a ce înseamnă pandemie, reguli, care a dus la îndemnul de nerespectare a regulilor. Avem în schimb acele focare care sunt căminele și focare în spitale, sunt focare gestionate. Vom impune, ne gândim și la restricționarea circulației în anumite localități. Evaluăm și rezultatele vor da și măsura”, a precizat Nelu Tătaru, anunțând că în aceste zile se discută și posibilitatea redeschiderii restaurantelor din 15 iulie.

Ministrul Sănătății a atras atenția și asupra bilanțului din ultimele zile, evidențiind faptul că „avem o rată de 4% de infectare, avem o transmitere comunitară accentuată”, recomandând în acest sens respectarea regulilor: purtarea măștii, distanțarea fizică și spălatul și dezinfectatul mâinilor.

„Avem un sistem medical pregătit, dar nu trebuie să ne punem în această bază. Cresc cazurile grave, avem o virulență crescută și sunt afectate grupele de risc. Am văzut și tineri afectați”, a mai subliniat Nelu Tătaru.

Citește și:
ACESTA este locul unde ai cele mai mari șanse să te infectezi cu coronavirus

Foto: Arhiva Revistei ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din health & diet