Antioxidantii ne salveaza viata?

Studiile recente arata ca suplimentele nutritive cu antioxidanti ajuta la prevenirea unor boli degene­rative ale sistemului nervos, a imbatranirii premature si chiar a cancerului. Pot oare sa imbunatateasca si puterea de concentrare cand te lasa inspiratia? ELLE  investigheaza...  

Antioxidantii ne salveaza viata?

Probabil ai citit in nenumarate reviste si ai vazut in tot atatea emisiuni ca medicii ne recomanda o dieta bogata in antioxidanti. Desi foarte multa lume apeleaza la suplimente cu antioxidanti, foarte putini au curiozitatea de a afla ce sunt si la ce ajuta. Asadar, pregateste-te pentru o mica lectie de chi­mie.

Se stie ca antioxidantii sunt importanti pentru sanatate si pot fi priviti in mai multe feluri: ca o asigurare impotriva efectelor vizibile ale imbatranirii; ca un ajutor substantial in prelungirea vietii; si ca un scut de aparare impotriva dezvoltarii unori boli grave.

Antioxidantii sunt substante care reduc, neutralizeaza si previn daunele cauzate organismului de catre radicalii liberi (sunt convinsa ca ai auzit aceste cuvinte de nenumarate ori si niciodata nu ti s-a explicat ce sunt, de fapt). Ce cauzeaza formarea lor? Un proces numit oxidare, care are loc in contextul normal al metabolizarii si care se datoreaza expunerii noastre la efectele nocive din mediu. Cu alte cuvinte, simplul fapt ca respiram, mancam si ne plimbam intr-o zi insorita contribuie la procesul de oxidare si la formarea radicalilor liberi ca rezultat al degradarii cauzate celulelor organismului nostru.

Practic, aproape orice lu­cru este expus oxidarii: hartia devine maro, fierul rugineste… Celulele tuturor organismelor vii trec printr-un ciclu continuu de oxidare. In timpul metabolizarii carbohidratilor, a acizilor grasi si a proteinelor din organism, se creeaza anumite molecule care pot distruge componentele celulelor. Aceste molecule distructive, de cele mai multe ori, contin un atom de oxigen instabil, ca­ruia ii lipseste un electron.

Probabil iti mai amintesti de la lectiile de chimie din liceu ca atomii, de hidogen sau oxigen, de exemplu, au o pereche de electroni care graviteaza in jurul lor. Un atom cu un singur electron pe orbita lui devine foarte instabil. Acest atom este un radical liber, care poate „fura' un electron de la o molecula invecinata, ducand la deteriorarea ei. Acest proces este, de fapt, oxidarea. Fumul de tigara, alimentele prajite, ozonul, expunerea excesiva la soare, noxele, anumite medicamente, radiatiile sau poluarea sunt factori care cauzeaza acest proces.

Organismul este construit, insa, in asa fel incat sa lupte impotriva acestor radicali liberi producind antioxidanti, o substanta chimica (care poate fi sintetica sau naturala) care are abilitatea de a neutra­liza substantele oxidante (toxinele sau radicalii liberi), pro­tejand celulele de deteriorare. Totusi, o anumita cantitate de oxidare este benefica organismului, pentru ca ajuta in lupta impotriva infectiilor sau pentru ca sustine procesul de reparare a celulelor.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Mai multe din health & diet