Alimente pe care să le eviți sau pe care să le consumi pe perioada menstruației

Nu mai este un secret că alimentația joacă un rol extrem de important pentru sănătatea noastră: o față mai curată, un păr mai sănătos, o memorie mai bună și chiar și tu poți fi mai fericită. Mâncarea chiar este un medicament, câteodată mai bun decât o pastilă de durere.

Alimente pe care să le eviți sau pe care să le consumi pe perioada menstruației

Spre exemplu, chiar dacă atunci când apar crampele, este mult mai lejer să înclini spre mâncarea nesănătoasă (i.e. comfort food), multe dintre acestea pot înrăutăți simptomele. Din fericire, există tot la fel de multe mâncăruri care te pot scăpa de durere, așa că, mai jos, am făcut o listă cu alimente pe care să le eviți sau, din contră, cu care să-ți aprovizionezi stocurile în perioada care ne dă tuturor bătăi de cap.

Alimente pe care să le eviți pe perioada menstruației:

1. Sucurile acidulate: Pline de zahăr, sucurile acidulate contribuie la balonare, așa că, mai bine, bea mai multă apă plată. Tocmai pentru că, dacă te hidratezi mai mult, reținerea de apă va fi prevenită și vei scăpa de balonare.

2. Mâncărurile procesate: Un alt factor care produce balonarea sunt mâncărurile cu o cantitate mare de sodiu, iar mâncărurile procesate sunt cea mai mare sursă din dieta noastră. Evită orice este ambalat în plastic, pentru a îți ține nivelul sării scăzut și, deci, și balonarea.

3. Mâncărurile prăjite: Pentru a reduce durerea din timpul menstruației, evită orice este prăjit, tocmai pentru că aceste tiprui de mâncare cresc nivelul estrogenului din corp.

4. Legume: Boabele de fasole, năutul sau, mai bine zis, cam orice legumă produce balonarea. Încearcă să le eviți pe perioada menstruației.

5. Cereale procesate: Ca și orice alte mâncăruri procesate, ele își pierd majoritatea nutrienților. În plus, se adaugă nivelului de zahăr și controlului apetitului, ambii fiind factori pe care trebuie să îi luăm în considerare. Tocmai de aceea, cerealele integrale sunt de preferat, în detrimetrul pâinii albe, a pastelor, cerealelor sau a orezului.

6. Alimente bogate în grăsimi: Se pare că, aceste mâncăruri, cresc nivelul hormonilor în corpul nostru și, tocmai de aceea, durerile sunt accentuate.

Alimente pe care să le mănânci pe perioada menstruației

1. Portocalele: Consumul de calciu reduce depresia și anxietatea. Nivelul ridicat de calciu poate să te ajute să scapi de dureri, de crampe, acționând ca un relaxant muscular.

2. Bananele: Doza sa de vitamina B6 te face să te simți mai bine. Sunt bogate în potasiu și magneziu, care pot reduce retenția de apă din organism și chiar și balonare. De asemenea, ajută la reglementarea sistemului digestiv.

3. Pepenele roșu: Atunci când pofta de dulce te lovește, cea mai bună soluție este să bei ceva dulce. Ele îți oferă nutrienții de care ai nevoie pentru a combate sentimentul de slăbiciune și oboseala. Plus, zahărul natural din fructe precum pepenele roșu, prune sau fructele de pădure te scapă de balonare.

4. Somonul: Este răspunsul pentru crampele din timpul menstruației. Este bogat în omega-3, care ajută la relaxarea mușchiilor și să scapi de durere. Îți poți lua porția zilnică de omega-3 din alune, avocado, dovleac.

5. Broccoli: Conține toate nutrientele care joacă un rol important împotriva sindromului PMS: magneziu, potasiu, calciu și vitaminele A, C, B6 și E.

6. Ciocolata neagră: Este o sursă bogată de magneziu, care nu doar că reușește să tempereze schimbările bruște de comportament, dar reglează și nivelul serotoninei din corp. Încearcă să mănânci ciocolată cu mai mult de 60% nivelul de cacao, pentru a-ți asigura un nivel crescut de serotonină.

Citește și:
5 simptome ale menstruatiei care nu sunt normale

Text: Cristina Stana
Foto: Instagram

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
evedete.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din health & diet