Alexandru Rafila: zonele turistice pot fi surse de infectare cu coronavirus

Zonele turistice sunt posibile surse de infectare cu coronavirus, spun autoritățile, după ce au observat mari aglomerări de oameni și au apărut focare în Prahova, unul dintre județele populare printre turiști.

Alexandru Rafila: zonele turistice pot fi surse de infectare cu coronavirus

„Zonele turistice sunt surse posibile pentru răspândirea infecției”, a avertizat Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, când a fost întrebat la Digi24 despre marile aglomerări din destinațiile de vacanță. După relaxarea măsurilor de protecție, românii s-au îndreptat în numere mari spre litoral sau spre stațiunile de pe Valea Prahovei, acolo unde au apărut deja mai multe focare și unde spitalele fac față cu greu noului val de infectări cu coronavirus.

Medicul Alexandru Rafila, vorbind despre zonele turistice preferate de români, a atras atenția asupra faptului că, dacă în aceste zone nu se poate menține o distanță de un metru și jumătate între oameni, aceștia ar trebui să poarte măști și în aer liber.

„În general zonele turistice sunt niște surse posibile pentru răspândirea infecției, mai ales dacă se desfășoară un turism mai puțin organizat. Acolo era ceva mai puțin organizat. Nu erau zone de alimentație publică, hoteluri, era pur și simplu o foarte mare aglomerație în aer liber”, a spus Alexandru Rafila.

Acesta a subliniat și faptul că, dacă masca este recomandată de normele în vigoare doar în interior, asta nu înseamnă că nu ar trebui purtată și în zonele turistice pe care le vizităm. „Noi spunem că masca se folosește în spații închise sau în mijloace de transport. Dacă în aer liber este o foarte mare aglomerație, iar acea distanță minimă de un metru și jumătate în mod evident nu este respectată, atunci și spațiul acesta liber devine propice pentru transmiterea bolii. Cred că nu erau foarte multe persoane într-o astfel de situație – care ar fi utilizat masca”, a explicat Rafila, referindu-se la miile de turiști care au invadat în weekendul trecut plajele sălbatice din Delta Dunării.

Rafila a subliniat și faptul că stă în puterea autorităților să împiedice aglomerațiile mari de oameni, precum cele de weekend din destinațiile turistice, însă a spus că nu își dorește o nouă intrare în zona măsurilor coercitive, ci că mizează pe puterea de a-i convinge pe oameni să se protejeze în astfel de situații, să se îndepărteze din proprie inițiativă de zonele extrem de aglomerate.

Citește și:
Șefa Comisiei Covid-19: România nu trebuie să intre în carantină, în al doilea val al epidemiei

Foto: arhiva ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din video