Alexandru Rafila explică de ce numărul de cazuri noi de coronavirus diferă de la un județ la altul

Caracterul regional, cultural și economic al fiecărui județ influențează în mod direct numărul de cazuri noi de coronavirus, explică Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie.

Alexandru Rafila explică de ce numărul de cazuri noi de coronavirus diferă de la un județ la altul

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie și reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, a explicat în cadrul unui interviu acordat pentru Digi24 de ce numărul de cazuri noi de persoane infectate cu coronavirus crește în anumite județe, iar în altele scade. Rafila a afirmat că aceste diferențe se datorează unui cumul de factori, printre care caracterul regional, cultural și economic al fiecărui județ.

„Și în România există un anumit specific regional, inclusiv cultural. Există diferențe culturale între județele din țară. Pe de altă parte, există județe în care tranzitul de persoane este mult mai intens decât în alte județe, inclusiv în zona turistică”, a afirmat Rafila.

Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății a mai explicat și că specificul economic al fiecărui județ influențează în mod direct creșterea cazurilor noi de coronavirus.

„Există diferențe foarte mari privind structura economică din anumite județe. Vă dau un exemplu. Județul Argeș, un județ foarte intens, cu o industrie auto, o industrie orizontală foarte dezvoltată, cu foarte multă activitate economică, este mai la risc decât un alt județ, să spunem Sălaj, unde aceste activități sunt mai reduse, și probabilitatea ca o persoană infectată să se întâlnească cu alte persoane este mai redusă.”

Un alt element amintit de Rafila a fost cel turistic, subliniind că anumite județe, precum Brașov sau Prahova, sunt predispuse să se confrunte cu un număr mai mare de cazuri.

„Sunt cele de natură demografică, de natură culturală, dar și de natură economică, cum este structurată economia unui județ. Dacă un județ are mai multe servicii turistice, constituie o destinație turistică, cum sunt județele Brașov, Prahova, atunci și riscul de apariție a infecției și chiar de răspândire este mai mare. Sunt elemente care compun un soi de scară de evaluare a riscului, care poate să fie mai ridicată în anumite zone.” Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății a explicat de asemenea de ce în București există cel mai mare număr de infectări.

„Bucureștiul care este cel mai populat, are aproape trei milioane de locuitori cu zonele înconjurătoare, reprezintă un centru unde călătoriile și interacțiunilor sociale sunt mult mai frecvente, și atunci sigur că aici ai și un număr mai mare de cazuri chiar dacă din punct de vedere al populației este mai mare proporția raportată la 100.000 de locuitori, de asemenea, este mai mare.”

Citește și:
Raed Arafat nu exclude măsuri drastice, care să restrângă evoluția epidemiei de coronavirus

Foto: Arhiva Revistei ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din video