Adevarul despre ciocolata

Casanova o folosea ca sa se parfumeze. Cardinalul Richelieu s-a insanatosit mancind-o, iar CIA a fost implicata intr-o poveste de spionaj pentru o reteta. ELLE iti dezvaluie adevarul despre ciocolata.

Casanova a murit sanatos

Nu exista dubii, ciocolata e unul dintre alimentele favorite de secole. Pentru azteci, a fost asimilata in ritualurile religioase si a intrat in mitologie ca hrana zeilor. Montezuma se hranea cu ciocolata inainte de a intra in haremul sau. Casanova o folosea la fiecare intilnire. Consi­derata a fi un afrodisiac foarte puternic, vreme de citeva secole, nu foarte inde­par­tate, a fost interzisa in manastiri. Totusi, in ciuda reputatiei sale miraculoase, ciocolata a fost blamata si acuzata de multe neajunsuri. Vestea buna e ca toate aceste zvonuri sint fie exagerate, fie in intre­gime false. Cercetarile recente ne ajuta sa intelegem mai bine cum ne afecteaza sanatatea consumul de ciocolata.

Ciocolata produce acnee. Complet fals. Exista doua studii pe aceasta tema, unul al faimoasei School of Medicine din Pennsylvania si celalalt al US Naval Aca­demy. Nu s-a gasit nici cea mai mica dovada care sa incrimineze iubita noastra pasiune.

Ciocolata produce carii dentare. Exagerat. Zaharul continut produce carii, dar nu mai mult decit zaharul din oricare alt aliment. In compensatie, studiile facute in Marea Britanie pe 3000 de subiecti au demostrat ca untul de cacao continut in ciocolata imbraca dintii si-i protejeaza de formarea placii dentare.

Ciocolata ingrasa. Exagerat. E o chestiune de proportii, de cantitate, combinata cu nivelul de activitate fizica si cu date genetice. Evident ca a minca prea mult din orice produce probleme. De ce acuzam doar ciocolata?

Ciocolata e un pericol pentru circulatie. Da si nu. Untul de cacao din ciocolata contine grasimi saturate, care pot creste nivelul colesterolului, ceea ce duce la boli de inima. Recent, insa, studiile efectuate la Universitatea Davis, Cali­fornia, au descoperit in ciocolata anumite substante, numite fenolice, care reduc riscul bolilor de inima. Andrew Waterhouse, conducatorul acestui pro­iect, afirma ca aceste substante previn oxidarea grasimilor din singe si inchiderea arterelor. Evident, ciocolata – ca aliment – nu vindeca si nu reduce riscul bolilor de inima. Dar, in mod cert, nu dauneaza. Penny Kris Etherton, profesor de nutritie la Universitatea din Pennsylvania, in­drazneste chiar sa o compare cu fructele si vegetalele, considerate foarte sana­toase, atunci cind se refera la antioxidanti. Cercetarile din ultimii trei ani de la Universitatea din Scranton demonstreaza ca ciocolata neagra contine de opt ori mai multi antioxidanti decit capsunile, fiind surclasata doar de pudra de cacao. Sa fie posibil oare ca mincind ciocolata sa se previna cancerul si bolile de inima? Exista o promisiune.

Ciocolata nu contine substante hranitoare. Complet fals. Ciocolata contine calciu 9%, riboflavin 9%, fier 3%, vitamina A2, 4%, adica un procent important din necesarul zilnic prevazut de RDA (U.S. Recommended Daily Allowance).

Ciocolata produce migrena. Fals. Nici un studiu nu a descoperit vreo legatura de acest fel.

Ciocolata produce alergii. In cazuri extrem de rare. Cei mai alergenici factori sint laptele, alunele, ouale, care se gasesc in compusii cu ciocolata, nu ciocolata in sine.

Iubitorii de ciocolata traiesc mai mult. Adevarat, poate. Un studiu publicat in „British Medical Journal a sugerat ca ciocolicii par sa traiasca mai mult decit cei care sint privati de aceasta placere. Bineinteles, rezultatele sint preliminarii. Procentul e de 36% pentru cei care maninca trei tablete pe luna. Daca acest consum se ridica la trei pe saptamina, riscul e de 16%.

15 motive pentru care ciocolata e mai buna decat sexul.

 • Poti minca ciocolata ore in sir.
 • Intotdeauna vei gasi pe cineva sa manince ciocolata cu tine.
 • Chiar si o bucatica mica, ce se topeste in opt secunde, e buna.
 • Cuvintul „devotament nu sperie nici o ciocolata.
 • Ciocolata nu cere fidelitate. Poti sa termini o tableta si sa incepi alta.
 • Poti schimba marcile atit de des cit iti pofteste inima.
 • Poti minca ciocolata in timp ce-ti faci manichiura.
 • Poti minca ciocolata la birou.
 • Cind maninci ciocolata nu-ti trezesti vecinii.
 • Nu-i datorezi partenerului tau explicatii daca cineva ti-a oferit o bucatica.
 • Oricind iti poti provoca partenerul sa manince ciocolata cu tine in public.
 • Ciocolata nu trebuie sa fie mare ca sa-ti faca placere.
 • O ciocolata buna e usor de gasit.
 • Doi oameni de acelasi sex pot minca ciocolata impreuna fara a fi numiti… nicicum.
 • Nu esti niciodata prea batrin sau prea tinar pentru ciocolata.
Arhiva Revistei ELLE
Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
substantial.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din health & diet