8 moduri subtile în care stresul te poate îmbolnăvi

Fie că îți dai seama sau nu, stresul își pune amprenta asupra noastră într-un mod în care de cele mai multe ne face să nu știm cum să reacționăm. Chiar dacă pare că ai viața perfectă și nimic nu te poate afecta, stresul poate veni pe neașteptate, astfel încât să te doboare foarte ușor.

8 moduri subtile în care stresul te poate îmbolnăvi

Însă, oare facem cu adevărat eforturile necesare prin care să nu ne lăsăm afectați de stres? Se pare că nu, deoarece ne suprasolicităm pe zi pe ce trece și nu știm când este momentul să luam o pauză. Poate fi vorba și de o pauză de o zi, în care să stai doar tu, cu tine, fără să te preocupe problemele de la job și criza care poate interveni în orice moment. Poți lua o pauză și de la social media, care știm foarte bine că nu ilustrează realitatea așa cum este ea.

Și totuși, există 8 moduri destul de subtile prin care stresul își pune amprenta asupra ta:

1. Te confrunți cu o alergie

Alergiile sunt extrem de frecvente, mai ales în rândul femeilor, iar din acest motiv ele pot apărea oricând, fără să știi cu exactitate cauza. Dacă se întâmplă să te confrunți dintr-o dată cu o alergie, ai putea să te gândești la faptul că poate fi cauzată de stres. Atunci când ești extrem de stresată, sistemul tău imunitar este destul de scăzut și începe să reacționeze la factorii din jur. În același timp, pielea ta poate deveni sensibilă și la alți factori la care înainte nu prezenta vreo sensibilitate, precum săpunul, diferite creme sau loțiuni de corp sau chiar detergenții pentru rufe.

2. Scazi în greutate

Cu toate ne dorim un corp cât mai armonios și să scăpăm de acele kilograme pe care le considerăm în plus. Dar, cu toate acestea, stresul își pune amprenta și în ceea ce privește silueta noastră. Fie că uiți să mânânci din cauza stresului sau nu mai ai poftă de mâncare, ai putea să consulți un doctor care să-ți prescrie anumite suplimente alimentare pe care să le iei până când rezolvi problema stresului.

3. Ai tot mai des dureri de cap

Atunci când ai o migrenă nu te gândești că poate fi cauzată de stres. Ei bine, stresul eliberează anumite chimicale care pot cauza schimbări în cadrul vaselor de sânge de la nivelul creierului. O banală durere de cap se poate transforma într-o afecțiune extrem de gravă dacă nu este tratată la timp. Dacă nu îți dorești să iei pastile de fiecare dată când ai o durere de cap, poți încerca să pui câteva picături de ulei esențial de lavandă sau frunze de mentă pe frunte atunci când ai asemenea probleme.

4. Ai dureri de stomac

Stresul poate provoca și dureri de stomac, pe care tu să le consideri ca fiind cauzate de cu totul și cu totul alți factori. Te poți simți mereu balonată sau chiar fără poftă de mâncare. Esențial ar fi ca încă de la început să vorbești cu un medic și să îi spui simptomele pe care le ai.

5. Ești mereu răcită

Stresul îți afectează întreg organismul, ceea ce te poate face să răcești mult mai des. Atunci când oamenii sunt stresați și nu vor să recunoască faptul că sunt așa, ei se îmbolnăvesc de diferite afecțiuni, printre care și o răceală. Poți lua chiar și suplimente de zinc pentru a-ți întări sistemul imunitar. De asemenea, poți începe și să faci mișcare, să meditezi și să ai grijă la alimentația pe care o ai. Toate aceste lucruri te pot ajuta, mai ales dacă păstrezi un echilibru.

6. Ai acnee

Probabil te gândești la faptul că acneea afectează doar adolescentele, însă lucrurile nu stau chiar așa. În momentul în care ești stresată, corpul tău eliberează mult mai mulți hormoni, precum cortizol, care permite producerea de sebum și care intră în contact cu celulele moarte ale pielii tale, cauzând diferite coșuri. Poți încerca diferite creme care acționează local, însă acordă o mai mare atenție alimentației tale care trebuie să fie bogată în fructe și legume.

7. Te confrunți cu amețeli

Pe lângă migrene, te poți confrunta și cu amețeli tot mai des din cauza stresului. Fie că ele apar tot mai des sau rar, în funcție de cât de stresată ești, ar trebui să începi să te relaxezi și să nu mai acorzi atenție lucrurilor care nu contează. Din cauza stresului, foarte mulți oameni devin anxioși sau chiar depresivi.

8. Stresul determină și căderea părului

Nivelul foarte mare de stres îți poate afecta și părul. Fie că la început îți cad destul de puține fire și nu acorzi atenție, dacă se face un obicei din acest lucru, ar trebui să elimini lucrurile care îți provoacă sentimente negative, fie că vorbim de un job sau de partener. Trebuie să ai curajul să conștientizezi care sunt lucrurile care te fac fericită și să le păstrezi în viața ta.

Citește și:
8 semne alarmante care îți arată că ești extenuată mental și emoțional

Text: Iulia Braslasu
Foto: Imaxtree

Cât de bine îți cunoști tenul? Completează testul ACUM și câștigă super premii de la La Roche Posay

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
evedete.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din health & diet