7 minuni ale medicinei moderne

De la Botox, Nurofen si lipoaspiratie, pina la dublu transplant de brate, fertilizare in vitro si celule stem, medicina moderna ne ofera la tot pasul ocazia sa exclamam „Dumnezeule, e un miracol!“. Dupa indelungi cercetari, Lioara Bradu a ales citeva dintre cele mai importante descoperiri ale ultimilor ani.

7 minuni ale medicinei moderne

La un congres medical de prim rang tinut recent in Statele Unite, s-a iscat, ca intotdeauna, o confruntare de orgolii intre reprezentantii diferitelor tari privind realizari­le obtinute de fiecare.
– In Canada, medicina este atit de avansata, incit am reusit sa luam rinichiul de la un om, sa-l transplantam altuia si in mai putin de o luna amindoi isi cautau de lucru.
– Asta e nimic, a replicat reprezentantul Germaniei. Noi am reusit sa recoltam pla­mi­nul de la un om, l-am pus altuia si in trei saptamini amindoi isi cautau de lucru.
– Noi am ajuns atit de departe, a replicat savantul rus, incit am luat jumatate de inima de la o persoana, am transplantat-o alteia si amindoi isi cautau de lucru in mai putin de doua saptamini.
– Oameni buni, ati ramas mult in urma, a intervenit cercetatorul american. Noi am luat un om fara creier din Texas, l-am plantat la Casa Alba si acum jumatate de lume isi cauta de lucru.

Lasind gluma la o parte, desi ultimii doi ani au fost zguduiti de criza economica, lumea me­dicala se poate mindri cu realizari remarcabile pe care mintea nici nu le-ar fi putut visa in urma cu 10-15 ani. Iata citeva dintre aceste des­co­periri uluitoare care, daca vor fi puse in practica, ne pot transforma radical viata si (tinem pumnii strinsi) ne pot aduce, daca nu ne­mu­rirea, macar o viata lunga si fericita.

Screening-ul mamografic
Una din opt femei se va imbolnavi de cancer de san cindva, pe parcursul vietii, spun statisticile. Din fericire, insa, daca sint depistate din timp, majoritatea cancerelor de sin sint vindecabile. Da, ai citit bine, vindecabile. Iar vestea si mai buna e ca mamografiile pot depista tumorile cu pina la doi ani inainte ca femeia sau medicul acesteia sa le poata pal­pa. Prin urmare, orice femeie trecuta de 40 de ani isi este datoare sie insasi, familiei sale, tuturor celor care conteaza pe si pentru ea sa se programeze la un examen mamo­gra­fic anual, chiar daca istoricul fami­liei (80% din­tre cancerele de sin nu au cauza gene­tica), virsta (in fiecare an, cancerul de sin este responsabil de 77.000 de decese in Europa, dintre care 40% la femeile sub 65 de ani) sau stilul de viata nu o includ in zona de risc. O mamografie ii poate salva viata.

Dar ce este o mamografie? Un tip special de examinare radiologica a sinului, facuta cu aju­torul unui echipament special, care poate evidentia frecvent tumori ce sint prea mici pentru a putea fi palpate. Este cea mai buna metoda radiologica disponibila astazi, ce poate detecta cancerul de sin precoce si, desi mamografiile, la fel ca majoritatea anali­zelor medicale, nu au o acuratete de 100%, studiile au aratat ca mamografia poate re­duce rata de deces prin cancerul de sin cu mai mult de o treime.

Asadar, intelegi de ce deschid lista miracolelor cu aceasta descoperire (care nu e foarte recenta), demna de nota 10!
Pentru informatii suplimentare privind cancerul de sin suna gratuit la Linia Roz (08008.300.300) sau acceseaza site-ul fundatiei Renasterea (www.fundatiarenasterea.ro).

Vaccin impotriva SIDA
Obisnuiti sa aiba parte mai mult de esecuri decit de succese, expertii au primit cu o oarecare doza de scepticism vestea ca s-a descoperit un nou vaccin impotriva SIDA. In septembrie anul trecut, campania de testare a noului miracol, RV 144 (o combinatie a doua vaccinuri vechi si ineficien­te), a demonstrat ca noul produs (a carui cercetare a durat 6 ani, a inghitit nici mai mult nici mai putin de 105 mi­lioa­ne de do­lari si a fost testat pe 16.000 de voluntari, asigura o protectie rezonabila impotriva viru­sului HIV. De ce spun rezona­bila? Pentru ca rata lui de succes este de 31%. Sigur, e un procent modest pentru o cerce­tare de o asemenea anvergura, mai ales daca ne gindim ca mijloacele clasice de protectie (folosirea prezervativului, de exemplu) sint mai eficiente. Probabil vor trece ani buni pina ce vom putea contempla macar (daca nu folosi) un vaccin care sa puna capat acestei epidemii. „Nu ne asteptam ca RV 144 sa puna capat epidemiei si sa putem spune: OK, de acum ne ocupam de altceva”, spune Mitchell Warren, director executiv la AVAC (AIDS Vaccine Advocacy Coalition). „Totusi descoperirea lui este un mare pas, ce ne duce intr-o directie noua.”

In ce directie? Inca nimeni – nici macar cercetatorii de la United States Army, Na­tio­nal Institutes of Health sau cele doua com­panii care au testat si creat vaccinurile de baza pentru RV 144 – nu are habar carui compus, carei combinatii sau carei intimplari i se datoreaza chiar si acest procent de succes modest, fragil, dar totusi incurajator. Dar haideti sa vedem partea plina a paharului si sa speram ca in curind cineva va reusi sa-i vina de hac acestui virus pacatos, ce a ucis pina acum 25 de milioane de oameni. 31% e totusi un procent rezonabil, cum spuneam, ce me­rita sarbatorit… cu precautie.
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din health & diet