5 motive pentru care dieta ta nu dă rezultate

Dacă în momentul în care citești acest articol ții o dietă, află că ești în aceeași situație ca alte milioane de femei, însă, din păcate, statisticile spun că 95% dintre persoanele care țin o cură de slăbire nu reușesc să-și mențină rezultatele în timp.

5 motive pentru care dieta ta nu dă rezultate

Află care sunt capcanele dietei și ce poți face pentru a nu te încadra în această statistică.

1. Dieta aleasă e prea strictă și până la urmă cedezi „fructului oprit”

Dacă programul tău de nutriție îți interzice toate lucrurile la care poftești cu adevărat, de la ciocolată și brânză până la înghețată și chips-uri, în timp, vei ajunge să te simți frustrată ca un copil pedepsit. Chiar dacă entuziasmul inițial te va ține câteva săptămâni, monotonia regimului alimentar îți va slăbi voința în fața „fructului oprit” (câteodată, în mod surprinzător, în cadrul unor diete poate fi vorba chiar de un fruct pe bune).

Iar când vei începe să te înfrupți vei încerca să compensezi pentru toate acele zile de chin, așa că vei fi greu de oprit… Soluția este să te răsfeți când și când cu câte o ciocolată mică sau cu o pungă de chips-uri. O „rătăcire” ocazională de acest gen nu-ți va ruina nici dieta și nici sănătatea.

2. Percepi dieta ca pe un efort de moment, nu ca pe o schimbare a stilului de viață

Poate că în trecut ai avut o experiență în care ai reușit să pierzi kilograme serioase, de dragul unui eveniment. Dar, după satisfacția afișării unui corp demn de afișat în poze la acea ocazie specială, ai revenit la vechile obiceiuri alimentare care au produs excesul inițial de greutate.

Pentru a depăși efortul (în special cel mental) de a-ți transforma dieta într-un stil de viață echilibrat încearcă să prezinți mereu papilelor gustative alimente noi și sănătoase, care îți vor oferi constant senzația că îți extinzi gusturile culinare.

3. Ești prea nerăbdătoare în așteptarea rezultatelor dietei

Odată ce ai luat hotărârea de a slăbi, vrei ca acest lucru să se întâmple cât mai repede posibil, de preferat chiar ieri! Iar când afli că, în ciuda eforturilor tale, pierzi doar un kilogram pe săptămână, devii frustrată și nerăbdătoare. La urma urmei, ce te deranjează de fapt sunt poveștirile cu femei care slăbesc 10 kilograme în 10 zile!

Dieta ta nu funcționează? Oare faci ceva greșit? Nu. Amintește-ți că pentru a acumula acea greutate care acum îți dă bătăi de cap ți-a luat ceva timp și nici măcar n-ai observat de la început faptul că te îngrășai. Așa că trebuie să accepți că și slăbitul s-ar putea să dureze… Nu uita că persoanele care dau jos centimentri treptat sunt cele care reușesc să-și mențină în timp rezultatele dietei.

4. Atunci când ții o dietă, vrei totul sau nimic

Într-o zi, fără să-ți dai seama, servești niște fursecuri într-o vizită sau mănânci o felie de tort la aniversarea cuiva… apoi ai impresia că totul e ruinat, că ai ținut dietă degeaba în tot acel timp. Apoi, dacă tot ai luat-o pe această cale, îți comanzi o pizza, iar la cină forțezi nota cu o porție generoasă de cartofi prăjiți. Și așa începe săptămâna…

Dacă te încadrezi în acest tipar, trebuie să-ți repeți constant că o prăjitură nu-ți ruinează rezultatele disciplinei alimentare pe care ai încercat să o respecți în ultimele săptămâni. Iar o zi în care ți-ai satisfăcut poftele nu trebuie să se transforme într-o lună în care excesele să fie regula, nu excepția. Poți reveni pe calea echilibrului!

5. Ți s-a încetinit metabolismul

Dacă ai avut parte de diete yo-yo, adică dacă slabirile bruște au fost urmate de acumulări în greutate la fel de rapide, atunci corpul tău va încerca să fie cât se poate de eficient atunci când prelucrează mâncarea. Iar asta înseamnă că vei arde mai puține calorii atunci când te odihnești, iar atunci când mănânci prea mult, organismul va stoca cât de multă grăsime poate, de frica înfometării despre care știe că va avea parte la următoarea dietă. Pentru a-ți echilibra metabolismul trebuie să faci sport în timpul curei, astfel te vei asigura că depozitele de grăsime vor fi transformate în energie.

Citește și:
7 trucuri eficiente pentru a învinge poftele culinare nocturne

Foto: Arhiva ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
evedete.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din health & diet