5 moduri prin care poți mânca mai sănătos, potrivit specialiștilor

Dacă ți-ai reevaluat în ultimul timp idealurile de sănătate, nu trebuie să aștepți până pe 1 ianuarie pentru a începe să te concentrezi pe rutina ta de fitness și dietă. Cheia este să îți personalizezi stilul de viață pentru a se potrivi nevoilor tale.

5 moduri prin care poți mânca mai sănătos, potrivit specialiștilor

Factorii precum vârsta, sexul, tipul de corp, genetica, istoricul medical și activitatea fizică joacă un rol important în abilitatea de a pierde în greutate. Vei avea nevoie de un plan adecvat nevoilor tale. Totuși, sunt câteva comportamente universale de care pot beneficia toți cei care vor să piardă în greutate. Renunțarea la sucuri și băuturi pe bază de zahăr, un stil de viață activ și concentrarea pe calitatea mâncării, nu pe numărul de calorii sunt câteva exemple bune. Continuă să citești cinci sfaturi pentru o dietă mai sănătoasă aprobate de cercetătorii de la Harvard.

1. Ține o evidență a mâncării

Pentru a înțelege de unde pornești, este recomandat să ții o evidență a lucrurilor pe care le mănânci timp de trei zile. Acest lucru înseamnă să notezi toate mâncărurile și băuturile pe care le consumi, incluzând mărimea porțiilor. Va trebui să notezi cât de des mănânci mâncare comandată, spre deosebire de cea gătită. Având această evidență ca punct de pornire, poți începe să faci un plan.

2. Controlează-ți porțiile

Experții în sănătate sugerează să te refamiliarizezi cu porțiile standard pentru a reuși să ai un control. Aceasta ne spune că o porție de carne are dimensiunea unui pachet de cărți de joc, și că o porție de paste reprezintă o jumătate de cană.

3. Urmărește regula 80/20

Specialiștii recomandă să folosim ceea ce se numește regula 80/20. Asta înseamnă să respecți regulile 80% din timp și să îți dai voie să mai mănânci și ce vrei tu din când în când. Nu vrei să te simți nici privată de ce îți dorești, nici vinovată dacă îți satisfaci poftele.

4. Mănâncă încet și cu grijă

Atunci când mănânci o porție potrivită de mâncare, trebuie să petreci timp bucurându-te de experiență. Ia-ți timp pentru a te bucura de arome, gusturi și texturi.

5. Concentrează-te pe sănătate în ansamblu

Schimbarea comportamentelor nu este un lucru minor. De aceea, este bine să te concentrezi pe sănătate ca întreg, în loc să apelezi la diete stricte. Caută activități de care să te bucuri și fă-le zilnic. Indiferent dacă e vorba de mersul pe bicicletă, yoga sau alergat, distrează-te în timp ce te bucuri de obiceiuri sănătoase.

Citește și:
9 obiceiuri sanatoase pe care sa ti le formezi inainte de varsta de 40 de ani

Text: Bianca Margarit
Foto: Instagram (@oliviaculpo)

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din health & diet