21 de mituri despre cancerul de san

Hai sa privim lucrurile asa cum sunt in realitate. O femeie din opt se poate imbolnavi de cancer mamar candva, pe parcursul vietii. E o boala pe care nu o poti anticipa, nu o poti preveni, dar care se poate vindeca.  

21 de mituri despre cancerul de san

1. Exista masuri de preventie impotriva cancerului de san

„Nu, pana la ora actuala nu se cunosc masuri de prevenire a cancerului de san, dar exista masuri pentru detectarea lui in faza incipienta, atunci cand tratamentul are sanse maxime de reusita. Ele constau in evitarea anumitor factori de risc (stres, expunere excesiva la soare, alimentatie aberanta), in tehnicile de autopalpare a sinilor si controalele periodice la medicul de familie', spune Dr. Radu Florin, medic primar chirurg oncolog.

2. Numai femeile se imbolnavesc de cancer de san

„Eroare. Cancerul mamar apare si la barbati, dar procentul este mult mai mic', explica Dr. Radu Florin. American Cancer Society estimeaza ca in fiecare an se imbolnavesc de cancer mamar aproximativ 1.300 de barbati si 400 mor ca urmare a acestei boli.

3. Cancerul mamar e o boala genetica

E adevarat ca istoricul medical al familiei si mutatiile anumitor gene (BRCA1, BRCA2) sunt doi factori asociati cu riscul incidentei cancerului de san. Dar numai un procent mic (5-10%) din cazurile de imbolnavire au o motivatie genetica. Pe langa acestia mai exista multi alti factori de risc (varsta, dieta, constitutia, varsta aparitiei ciclului menstrual, numarul de cicluri menstruale pe toata durata vietii, faptul ca o femeie nu a nascut sau a nascut dupa 30 de ani), iar 80% dintre femeile diagnosticate cu cancer mamar nu au un factor de risc determinat. „Nu s-a demonstrat ca aceasta forma de cancer ar fi o boala genetica, dar fiicele femeilor bolnave de cancer mamar prezinta un risc mai mare de a dezvolta aceasta forma de cancer', crede Dr. Florin. Nu este o sentinta, ci doar un avertisment de care trebuie sa tii cont.

4. Numai femeile care au avut in familie cazuri de cancer sunt expuse riscului imbolnavirii

Nu. Orice femeie poate fi expusa riscului aparitiei cancerului mamar. Aproximativ 80% dintre fe­meile diagnosticate nu au rude cu o istorie in aceasta privinta. Dar e adevarat ca riscul incidentei cancerului de san e mai mare daca in familie exista rude apropiate (sora, mama, matusa sau bunica) ce sufera sau au suferit de aceasta boala. Daca acestea sunt rude de gradul intai, cota de risc se dubleaza.

5. Cancerul de san se transmite numai pe linie materna

Riscul de imbolnavire este influentat de istoricul medical atat pe linie materna, cat si paterna. Cum jumatate din codul genetic e mostenit de la tata, acele modificari genetice care cresc riscul incidentei cancerului mamar pot fi transmise si pe linie paterna. Pentru a afla daca exista sau nu o mostenire genetica alarmanta, trebuie sa studiezi istoricul medical al ambelor ramuri ale familiei, iar pe linie paterna trebuie sa urmaresti latura feminina. Ba­r­ba­tii, chiar daca sunt purtatori gene­tici, dezvolta boala doar in cazuri foarte rare.

6. Mamografia previne cancerul mamar

Nu. Mamografia nu previne cancerul mamar. Examenul mamografic, atunci cand este indicat si recomandat, poate duce la depistarea precoce a cancerului mamar. In programul de screening, fe­meilor peste 40 de ani li se recomanda o mamografie anuala. Pana la 20 de ani se recomada autoexaminarea lunara a sanilor, ecografia de san (cel putin o data la trei ani) si numai daca exista indicatie se solicita o mamografie.

7. Mamografia este periculoasa, deoarece te expune unor radiatii daunatoare

Avantajele unui screening mamografic sunt incomparabil mai importante decat riscurile asociate. Se stie ca, daca e de­pis­tat in faza incipienta, cancerul de san este vindecabil. Ei bine, cu ajutorul ma­mografiei se obtine o imagine detaliata a sanului, care permite detectarea unei tumori, chiar foarte mici (de dimensiunile unei gamalii de ac), care ar putea fi simtita la palpare abia peste aproximativ doi ani. Fiecare zi in plus e importanta atunci cand trebuie sa lupti cu aceasta boala. Iti ofera alte optiuni de tratament si alte sanse de reusita. Doza de radiatii la care esti expusa in timpul unei mamografii (care dureaza in general 20-30 de minute pentru ambii sani) este minima. Pe scurt, „atunci cand are indicatie clara si este utila, mamografia nu este periculoasa, dar nu trebuie abuzat de aceasta metoda de diagnostic', spun specialistii Fundatiei „Renasterea'.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din health & diet