10 probleme de sanatate asociate cu stresul

Inainte sa te stresezi ca… esti prea stresata, trebuie sa-ti dai seama ca aceasta emotie producatoare de cortizol si adrenalina iti afecteaza corpul mult mai mult decat te-ai astepta. Si nu in directia dorita.

10 probleme de sanatate asociate cu stresul

6 Diabet

Stresul poate inrautati conditia persoanelor care sufera de diabet in doua moduri. Pe de o parte sporeste vulnerabilitatea bolnavului catre tentatiile dulci, iar pe de alta parte, ridica nivelul glucozei in sange persoanelor care au diabet de tip 2.

7 Depresie

Dupa cum am aflat in ultimele decenii, depresia e o boala foarte serioasa. Si e asociata cu stresul si anxietatea. Un sondaj a concluzionat ca oamenii care lucreaza in conditii stresante si primesc putine recompense au un risc cu 80% mai mare de a deveni depresivi decat persoanele care au joburi mai putin solicitante sau care se simt apreciate la locul de munca.

8 Probleme gastrointestinale

Desi e adesea blamat, stresul nu provoaca ulcerul. Insa poate inrautati starea cuiva care sufera deja de aceasta boala. Dar, de unul singur, stresul poate cauza arsuri intestinale sau sindromul intestinului iritabil.

9 Alzheimer

Un studiu pe animale a aratat ca stresul afecteaza persoanele cu Alzheimer deoarece incetineste formarea de conexiuni neuronale noi. Cercetatorii speculeaza ca reducerea nivelului de stres poate incetini progresul bolii.

10 Moarte prematura

Un studiu a analizat starea de sanatate a persoanelor in varsta care sunt nevoite sa aiba grija de jumatatea lor cu dezabilitati. Aceste persoane sunt de obicei foarte stresate, iar cercetarea a aratat ca cei care ingrijesc de altcineva sunt cu 63% mai predispusi sa decedeze decat persoanele de varsta lor, care nu au asemenea responsabilitati.

Text si foto: Arhiva Revistei ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Unica.ro
Mai multe din health & diet