Yves Saint Laurent

Nascut pe 1 august 1936 la Oran, in Algeria, designerul Yves Saint Laurent este considerat una dintre figurile legendare ale modei franceze a secolului XX.

Yves Saint Laurent

In copilarie era fascinat de teatru. Devoreaza cu mult entuziasm recenziile pieselor din revista frantuzeasca Vogue si devine interesat nu numai de descrierile pieselor ci si de descrierile costumelor.Aceasta a dus mai departe la studierea sectiunilor de moda din renumita revista,ca in curand sa fie interesat de designul de moda la fel de mult ca de teatru.

In 1950, Yves participa cu trei schite la concursul tinerilor designeri organizat de International Wool Secretariat.Castiga premiul trei si este invitat sa participe la ceremonia de decernare a premiilor la Paris in luna decembrie a aceluiasi an. Acolo il intalneste pe Michel de Brunhoff, redactorul sef al revistei pariziene Vogue, care impresionat de schitele sale il sfatuieste sa studieze la Chambre Syndicale de la Couture. Yves ii urmeaza sfatul dar paraseste cursurile la numai cateva luni,gasindu-le frustrante si rigide.

In 1954, Yves participa din nou la concursul organizat de International Wool Secretariat si castiga premiul intai. La scurt timp se intalneste iar cu Brunhoff pentru ai arata din schitele sale, iar aceste recunoaste similaritati cu schitele pe care Christian Dior le facuse in acea dimineata. Asadar Yves este trimis la Dior, care il angajeaza pe loc.

Dior se ataseaza de el si ii apreciaza nespus talentul, in asa fel incat la scurt timp inainte de moartea sa, hotaraste sa il puna in locul sau la casa Dior.
La numai 21 de ani, Yves ii inlocuieste pe Christian Dior iar cu colectia din primavara lui 1958, salveaza casa de moda de la ruina financiara. Totusi, colectiile urmatoare nu sunt apreciate si sunt aspru criticate de presa, lucru care a dus la inlocuirea lui de catre Mark Bohen, in 1960.Tot in acel an, Yves este constrans sa isi indeplineasca serviciul militar, in razboiul de independenta al Algeriei.

Finantat de iubitul sau Pierre Berge, in 1962 isi deschide propria casa de moda. In perioada 1960, 1970, casa face populare: jacheta safari, pantalonii stramti si cizmele inalte, dar mai ales clasicul costum Le Smoking pentru femei.
Primul magazin in care designerul si-a vadut linia prêt-a porter Rive Gauche aflat pe strada Tournon in Paris 1966, iar prima clienta, nimeni alta decat actrita Catherine Deneuve.

Colectiile sale creaza controverse si critici aprige, precum colectia din toamna anului 1965, in care prezinta rochia Mondrian si colectia din primavara anului 1967 cand introduce costumul Le Smoking.
Linia pret a porter devine extreme de populara, cel putin publicului daca nu crticilor.
In 1987, dupa un show prêt a porter dezastruos ,la New York, care etala jachete incrustate cu bijuterii in valoare de 100,000$, se hotaraste sa ofere responsabilitatea linei asistentilor sai.

In 1983, Saint Laurent devine primul designer in viata care are o expozitie in Metropolitan Museum of Art.In 2001 este premiat cu rangul de commandant al Legiunii de Onoare de catre presedintele Jacques Chirac. Se retrage in 2002, dupa 40 de ani de cariera de couturier.

Moare pe 1 iunie 2008 de cancer la creier in resedinta lui din Paris.
“Era un libertin, un arhaic si arunca bombe la picioarele societatii .Astfel a transformat societatea si a imputernicit femeia” a afirmat iubitul sau Berge.

Yves Saint Laurent ramane faimos pentru temele etnice folosite in hainele sale precum si prin culorile puternice care contrasteaza cu negru. Hainele de zi au o nota masculina iar rochiile de seara sunt luxoase si pline de fantezie. Dar piesa de rezistenta, care l-a consacrat este “Le Smoking” purtat cu bluze transparente. Un strop de decadenta atotprezent.

 

 

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din fashion